Onrust over Bravecto

Momenteel gaan er veel verontrustende berichten rond over het antivlooien en -tekenmiddel Bravecto. De verhalen gaan dat het middel acuut leverfalen kan veroorzaken en dat er dieren door zijn overleden. Veel huisdiereigenaren maken zich ongerust en wij krijgen ook steeds meer vragen binnen. Wij begrijpen uw zorgen en volgen daarom de ontwikkelingen op de voet. Via deze weg willen wij u op de hoogte houden van de huidige stand van zaken.

Bravecto is een relatief nieuw middel, hoewel wij het nu alweer bijna 2 jaar verkopen. Bravecto is voordat het op de markt kwam uitgebreid getest en veilig bevonden en voldoet aan alle (strenge) eisen van de Europese regelgeving omtrent dit soort middelen. We hebben er al honderden verkocht en afgezien van een enkele hond die last had van milde bijwerkingen, zoals wat braken en/of diarree, zijn wij en de huisdiereigenaren zeer tevreden over dit middel.

Bij de introductie van nieuw medicijn, vaccin of antiparasietenmiddel ontstaan bijna altijd verhalen over de mogelijke nadelige of zelfs dodelijke gevolgen. Veelal berusten deze verhalen op slechts vermoedens of geruchten, maar worden door (social) media al snel voor waarheid aangenomen en verspreid. Deze beschuldigingen worden echter nooit wetenschappelijk aangetoond en na verloop van tijd hoor je er dan niets meer van.

De huidige paniek is ontstaan na het overlijden van een hond aan acuut leverfalen en de eigenaar die beweert dat het door Bravecto komt. De eigenaar heeft echter geweigerd om sectie te laten verrichten op de hond, dus de oorzaak van het leverfalen zal nooit kunnen worden vastgesteld. Je hond verliezen is natuurlijk ontzettend verdrietig. Het is heel menselijk om dan een boosdoener te willen aanwijzen. Een relatief nieuw middel, wat recentelijk is toegediend, wordt dan makkelijk als mogelijke veroorzaker aangewezen.

Mensen die ook recentelijk een hond hebben verloren of ziek hebben zien worden en die Bravecto gebruikten, weten nu ook allemaal 'zeker': Bravecto is de oorzaak. Zonder sectie op de overleden dieren of aanvullend wetenschappelijk onderzoek, zijn dit soort uitspraken echter volledig uit de lucht gegrepen en veroorzaken onnodige paniek.

Er zijn vele oorzaken mogelijk voor acuut leverfalen, maar acuut leverfalen zonder aanwijsbare oorzaak komt ook vaak voor, ook al lang voordat Bravecto bestond. Helaas kunnen artsen, humaan of veterinair, nu eenmaal niet altijd de oorzaak van een aandoening of plotseling overlijden achterhalen.

Uit de officiële studies blijkt juist dat Bravecto een zeer veilig middel is. Veiliger en met minder bijwerkingen dan vele andere producten die we al jaren gebruiken. Vooralsnog vertrouwen wij op de uitkomst van de officiële wetenschappelijke studies naar dit middel en achten dit middel veilig. Ook veel van onze personeelsleden gebruiken dit middel zelf voor hun dieren. Uiteraard blijven we alle berichtgeving omtrent Bravecto wel nauwlettend volgen. Als er ook maar enige twijfel is over de veiligheid van dit product, dan zullen wij de verkoop staken en maatregelingen nemen.

Wilt u in de tussentijd liever een ander middel gebruiken tegen de vlooien en teken, dan hebben wij verschillende alternatieven. De assistente kan u hier meer over vertellen.

Zie ook de officiële reactie van MSD Animal Health over Bravecto en een factsheet met de veiligheidsgegevens van Bravecto.


Update 2017: meer informatie vindt u hier op www.bravectofacts.com

Spoed?

Telefoon/Adres

Praktijk Rijswijk
Oranjelaan 72
2281 GH Rijswijk
070 - 3 900 800
Openingstijden

Praktijk Voorburg
Parkweg 247
2271 BC Voorburg
070 - 3 862 210
Openingstijden