EINDEJAARSNIEUWSBRIEF

De kachel snort, buiten is het koud, de winter is begonnen en we komen weer rap dichter bij de feestdagen.
We blikken even terug op wat onderwerpen van dit afgelopen jaar. En we hebben ook nog een nieuwtje voor u! Daarover later meer.


Het afgelopen jaar zagen wij een toenemende interesse in de Vaccicheck titertest voor hond en kat. Doordat we nu vaker dieren 'titeren' krijgen we steeds meer inzicht in de verschillende mate van immuunrespons van honden en katten op vaccinaties. Veel honden blijken veel langer beschermd tegen de ziektes die onderdeel zijn van de 'Grote Cocktail' (welke gewoonlijk elke 3 jaar gegeven wordt. NB Leptospirose, waartegen jaarlijks wordt gevaccineerd, is niet betrouwbaar te titeren). Andere honden daarentegen blijken onvoldoende beschermd en hebben meer 'boostervaccinaties' nodig. Of honden uit het buitenland blijken toch niet zo netjes gevaccineerd te zijn als dat hun paspoort suggereert.
Steeds meer mensen zijn terughoudend over vaccinaties. Met de Vaccicheck kunnen we nog beter op maat enten voor iedere ziekte waarop getiterd kan worden. Want helemaal niet vaccineren is nu eenmaal geen optie, is onze mening. Let wel, jaarlijks vaccineren tegen Leptospirose (hond) en niesziekte (kat) blijft het advies, deze kunnen niet (betrouwbaar) getiterd worden.
Vaccinaties blijven belangrijk, zeker aangezien we afgelopen jaar toch ook weer kattenziekte in de regio hadden, maar ook hadden wij op de praktijk een hond met Leptospirose en er waren meer gevallen van Leptospirose in Den Haag. Deze ziekte is ook gevaarlijk voor de mens.
Met de Vaccicheck kunnen we in sommige gevallen echter wel minder vaak vaccineren.

Bij de konijnen is nog steeds het VHD2 virus een hot topic. Ook dit jaar heeft het weer veel slachtoffers geëist. Gelukkig voor de konijntjes van onze cliënten is vaccineren tegen VHD2 nu een stuk eenvoudiger geworden, sinds naast het groepsvaccin er dit jaar ook een individueel vaccin is verschenen op de Nederlandse markt. En de bescherming is nu voor de duur van1 jaar ipv 6 maanden aangetoond. Dus dit VHD2 vaccin kan dan samen met de jaarlijkse cocktail tegen VHD1 en Myxomatose gegeven worden. Voor een afspraak bent u niet meer gebonden aan 'konijnendagen'.

NIEUW! Het Huisdieren ZorgplanEnkele weken geleden zijn wij gestart met het Huisdieren Zorgplan. Het Huisdieren Zorgplan is een voordeelabonnement waarbij u in maandelijkse termijnen, per automatische incasso, betaalt voor alle preventieve zorg die uw hond of kat nodig heeft in het jaar. In het Plan zijn inbegrepen: de jaarlijkse vaccinatie, een jaar lang antivlo en/of teekpreventie en de ontwormingen. Maar er is meer! U krijgt ook nog een extra halfjaarlijkse controle bij de dierenarts voor uw huisdier. En u mag een keer gratis bij de assistente een afspraak maken voor bijvoorbeeld de nagels of een gebitscontrole.
Bovendien krijgt u ook nog eens 10% korting op alle andere producten en diensten van onze kliniek (met uitzondering van voeding). Denkt u eens in wat een voordeel u dat oplevert als uw hond bijvoorbeeld een gebitsbehandeling nodig heeft, of de kat die langdurig medicijnen gebruikt!
Wilt u meer weten over het Huisdieren Zorgplan en wat het voor uw dier zou gaan kosten? Stuur dan even een mailtje en dan sturen wij u het voorbeeldplan op dat bij uw huisdier past.
En dan nu nog de extra aandachtspunten voor de komende feestmaand. We kunnen er niet vroeg genoeg bij zijn met voorbereidingen treffen. Zeker een juiste aanpak van vuurwerkangst heeft tijd nodig. Voor sommige methodes of middelen dient u geruime tijd van tevoren te beginnen.

Gevaarlijke lekkernijen

We hebben het braakmiddel alweer paraat staan...elk jaar zijn er wel (vooral) honden die zich tegoed doen aan de Sinterklaas lekkernijen. Lekker vinden ze het zeker, maar het is niet goed voor ze en mogelijk zelfs zeer gevaarlijk. Heeft uw hond chocolade gegeten, bel dan ALTIJD de dierenarts voor overleg.

Lees hier meer over de gevaren van chocolade. Let goed op de schaaltjes snoepgoed op tafel, die chocoladeletter in de schoen van de kinderen, of de surprise gevuld met zoetigheid. Honden ruiken de lekkernij door de verpakking heen en zullen weinig moeite hebben het in een onbewaakt ogenblik te pakken te krijgen.

Kerstdecoratie

Denk goed na bij het versieren van het huis voor de feestdagen waar mogelijke gevaren schuilen voor huisdieren. Katten zien misschien de kerstboom wel als een boom gevuld met speelgoed? Neem dus liever plastic versiering ipv glazen ballen. Eenmaal kapot gevallen, geven de kleine dunne scherfjes lelijke verwondingen in kattenpootjes. Engelenhaar of sliertjes lametta worden nog wel eens opgegeten en denk dan niet 'dat poepen ze wel weer uit', die lange slierten veroorzaken makkelijk een ernstige darmobstructie. De kat waarbij we eerder dit jaar een stuk kunststof touw uit haar darmen verwijderden, kan u alles vertellen over hoe ernstig de buikpijn was!

Elektriciteitssnoeren van verlichting kunt u beter afschermen, niet alleen cavia's en konijnen, maar ook honden en katten zien het weleens aan als kauwspeelgoed.

Kies uw kamerplanten voor deze winter zorgvuldig uit, want Maretak, Kerstster, Kerstroos en Hulst die in deze dagen zo gezellig staan, zijn bijzonder giftig. Kijk ook gekregen kerststukjes na op losse onderdelen en plantdelen die gevaarlijk kunnen zijn. Zelfs het water wat in de schaal van de kerstboom of kerststukje staat, kan de stofjes bevatten uit de plant die lichamelijke klachten kunnen veroorzaken, dus laat het niet opdrinken.

Oud en nieuw

Heeft uw huisdier angst voor vuurwerk, dan is het verstandig ruim op tijd te beginnen met de voorbereidingen. Er zijn verschillende producten te verkrijgen in onze kliniek die uw huisdier door het knallende uiteinde heen kunnen helpen. Met veel producten moet enige tijd van tevoren al gestart worden. Kalmerende medicatie kent soms zijn risico’s en zou bij voorkeur vermeden moeten worden, beter probeert u eerst één van de producten uit dit overzicht. De assistentes kunnen u bovendien meer vertellen over de verschillende opties en (in overleg) de juiste middelen voorschrijven. En op onze site vindt u meer tips over omgaan met vuurwerkangst. Informeer nu!

En controleer nog even de chipregistratie, want als uw huisdier schrikt van een knal en er vandoor gaat, wilt u wel dat de instanties die uw dier vinden, u goed kunnen bereiken.

Spoeddienst

De decembermaand betekent ook dat wij gesloten zullen zijn op de feestdagen. Maar waar kunt u dan terecht als u huisdier iets mankeert? Wie kunt u bellen als uw hond op 1e kerstdag de schaal met kerstkransjes heeft verorberd? Geen paniek! Wij zijn aangesloten bij de spoeddienst van Dierenartsenkring Haaglanden. De Dierenartsenkring Haaglanden heeft dit jaar trouwens een geheel vernieuwde website gekregen, waarop de dierenartsen ook blogs publiceren. Neem eens een kijkje op de vernieuwde website.

Als u belt naar 0900- 222 24 56 wordt u doorgeschakeld naar de dierenarts in uw regio die op dat moment dienst heeft. 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Er is altijd een dierenarts waar u terecht kunt.


Maandag 25 december, dinsdag 26 december (de kerstdagen) en maandag 1 januari zijn wij gesloten, verder zijn we geen extra dagen dicht tijdens de feestdagenperiode. Soms zijn de openingstijden wel iets aangepast ivm vakantie van personeel, kijk voor wijzigingen op onze openingstijden op onze website.

-----

Wist u ook dat wij een facebookpagina hebben? Hier vindt u handige tips, acties, nieuwtjes en verhalen met foto’s uit te praktijk. En zo blijft u altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op onze praktijken.

En wij zijn aangesloten bij webshop Doc&Booff, zodat u ook voor al uw overige dierbenodigdheden bij ons terecht kunt. Maak een account aan en koppel deze aan onze praktijk, zo kunt u uw pakketjes zonder verzendkosten bij ons afhalen. Maandelijks zetten we de nieuwe acties van Doc&Booff ook voor u op een rijtje op onze website actiepagina.

Webshop Doc&Booff gaat trouwens vanaf januari Voormijndier heten, een stuk makkelijker te onthouden. De nieuwe webshop zal nog meer tips en adviezen van dierenartsen, assistentes en andere professionals bevatten. Het assortiment op Voormijndier is mede samengesteld door voornoemde experts. Zo weet u zeker dat als u daar uw aankopen doet, deze altijd de gezondheid en het welzijn van uw dier waarborgen.


Rest ons u alvast fijne feestdagen te wensen en een veilige decembermaand voor uw huisdieren.

Met vriendelijke groet,

De dierenartsen en assistentes van Dierenkliniek Leeuwendael

Dierenkliniek Leeuwendael logo
Oranjelaan 72
2281 GH Rijswijk
070-39 00 800
 
Parkweg 247
2271 BC Voorburg
070-38 62 210
 
info@dierenkliniek-leeuwendael.nl
 
website
facebook
webshop Doc&BooffWilt u liever geen nieuwsbrieven meer van ons ontvangen? Dan kunt u zich afmelden door even een kort berichtje terug te sturen op deze email waarin u dit aangeeft. We sturen ongeveer 4-5 nieuwsbrieven per jaar.
Spoed?

Telefoon/Adres

Praktijk Rijswijk
Oranjelaan 72
2281 GH Rijswijk
070 - 3 900 800
Openingstijden

Praktijk Voorburg
Parkweg 247
2271 BC Voorburg
070 - 3 862 210
Openingstijden