NIEUWSBRIEF: Waar op te letten rondom de feestdagen en oudjaar

We naderen alweer snel het einde van 2016, dus is het weer tijd voor onze eindejaarsnieuwbrief.

Vorig jaar introduceerde we in deze nieuwsbrief de Vaccicheck titertest voor hond en kat. Deze test heeft zich dit jaar al uitgebreid bewezen. Er waren dieren die bleken hun vaccinatie een jaartje over te kunnen slaan, na een goede uitslag van de test. Anderzijds bleken sommige dieren juist nog niet voldoende beschermd na de aanbevolen vaccinaties en moesten een extra prikje. En nadat werd vastgesteld dat er kattenziekte in Voorburg voorkomt, zijn we allemaal weer extra bewust van het nut van vaccinaties. Ook geïnteresseerd in de Vaccicheck? Lees verder op onze website.
Naast kattenziekte, kampen we in heel Nederland al heel het jaar met uitbraken van het nieuwe VHD2 virus onder konijnen. Na een hoop gedoe omtrent het importeren van vaccins en het plannen van konijnenentdagen, zijn veel konijntjes nu goed beschermd. Wilt u uw konijn ook extra laten vaccineren tegen dit virus, stuur dan even een mailtje terug en we nemen contact met u op.

En dan nu nog de extra aandachtspunten voor de komende feestmaand. Wellicht kent u deze al, van vorige nieuwsbrieven. Maar ieder jaar gebeuren er wel ongelukjes met chocola of kerstversiering en zijn er huisdieren in angst met de jaarwisseling, dus het is altijd goed om het geheugen nog even op te frissen.


Gevaarlijke lekkernijen

Heerlijk al dat Sinterklaas snoepgoed, de kerstkransjes en ander lekkers, maar ze zijn niet geschikt voor onze huisdieren!  Niet alleen worden onze huisdieren er veel te dik van, veel snoepgoed is ook levensgevaarlijk.

Lees hier meer over de gevaren van chocolade en waarom het zo belangrijk is om te voorkomen dat de hond bijvoorbeeld de chocoladeletter uit de kinderschoen te pakken krijgt. Ook zorgvuldig ingepakt snoepgoed in een cadeau of surprise is niet veilig. Honden ruiken de lekkernij door de verpakking heen en zullen meestal weinig moeite hebben het in een onbewaakt ogenblik te pakken te krijgen. En een schaaltje snoepgoed op tafel, is erg verleidelijk voor hond en kat.

Feestversiering

Bij het decoreren van het huis voor de feestdagen, is het ook belangrijk om bewust te zijn van potentiële gevaren voor uw huisdieren. Heeft u katten die de kerstboom zien als een boom gevuld met speelgoed? Dan kiest u liever voor plastic versiering en geen traditionele glazen ballen. De ballen zijn aanlokkelijk speelgoed, eenmaal uit de boom geketst en kapot gevallen, kunnen ze lelijke verwondingen veroorzaken. Engelenhaar of sliertjes lametta kunnen levensgevaarlijke darmobstructies veroorzaken als ze worden opgegeten door uw huisdier.

En verberg goed de snoeren van de kerstverlichting, want door een cavia of konijn zijn ze zo doorgeknaagd, met de kans dat ze een enorme schok krijgen.

Planten als de Maretak, Kerstster, Kerstroos en Hulst die in deze dagen zo gezellig staan, zijn bijzonder giftig. Heeft u (kerst)stukjes staan, ga dan na of er geen planten in verwerkt zijn die giftig zijn voor nieuwsgierige katten die graag aan planten knabbelen. Zelfs het water wat in de schalen van kerstboom of kerststukje staat, is gevaarlijk indien het opgedronken wordt door een huisdier.

Oud en nieuw

Heeft uw huisdier angst voor vuurwerk, dan is het verstandig tijdig te beginnen met de voorbereiding. Er zijn verschillende producten te verkrijgen in onze kliniek die uw huisdier door het knallende uiteinde heen kunnen helpen. Met veel producten moet echter enige tijd van tevoren al gestart worden. Kalmerende medicatie kent zijn risico’s en zou bij voorkeur vermeden moeten worden, beter probeert u eerst één van de producten uit dit overzicht. Is er toch kalmerende medicatie nodig, dan zijn we niet meer afhankelijk van humane medicatie. Er is nu een nieuw middel verkrijgbaar voor dieren, dat eenvoudig via een een gel in de mond wordt toegediend. Vraag ernaar bij de assistente. En op onze site vindt u meer tips over omgaan met vuurwerkangst.

En controleer nog even de chipregistratie, want als uw huisdier in zijn schrik ervandoor gaat, wilt u wel dat de instanties die uw dier vinden, u goed kunnen bereiken.

Spoeddienst

De decembermaand betekent ook dat wij gesloten zullen zijn op de feestdagen. Maar waar kunt u dan terecht als u huisdier iets mankeert? Wie kunt u bellen als uw hond op Kerstavond de schaal met kerstkransjes heeft verorberd? Geen paniek! Wij zijn aangesloten bij de spoeddienst van Kring Dierenartsen Den Haag en omgeving. Als u belt naar 0900- 222 24 56 wordt u doorgeschakeld naar de dierenarts in uw regio die op dat moment dienst heeft. 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Er is altijd een dierenarts waar u terecht kunt.

Maandag 26 december (tweede kerstdag) zijn wij gesloten, verder zijn we geen extra dagen dicht tijdens de feestdagenperiode. Soms zijn openingstijden wel iets aangepast ivm vakantie van personeel, kijk voor wijzigingen op onze openingstijden op onze website.

Pension

Misschien heeft u voor de kerstvakantie wel een leuke vakantie op de planning staan. Zorg dat u op tijd bent met het regelen van een pension voor de hond en kat. Tijdens de vakantieperiodes zijn pensions snel volgeboekt. Op onze website kunt u een overzicht vinden van pensions. Informeer bij het maken van de reservering goed welke (aanvullende) vaccinaties zijn vereist. Vaak willen pensions bijvoorbeeld dat de hond naast de jaarlijkse enting ook de Kennelhoest-(neus)enting krijgt. Of dat bij de kat de vaccinatie tegen niesziekte niet ouder mag zijn dan een half jaar. En gaat uw huisdier mee naar het buitenland, dan heeft het land van bestemming ook zo zijn eisen. Dieren die naar het buitenland reizen moeten minimaal 3 weken van tevoren een Rabiësenting hebben gehad, in het bezit zijn van een Europees paspoort en gechipt zijn. Veel landen kennen echter nog aanvullende eisen. Kijk voor meer informatie op de website van het LICG.

-----

Wist u ook dat wij een facebookpagina hebben? Hier vindt u handige tips, acties, nieuwtjes en verhalen met foto’s uit te praktijk. En zo blijft u altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op onze praktijken.

En wij zijn aangesloten bij webshop Doc&Booff, zodat u ook voor al uw overige dierbenodigdheden bij ons terecht kunt. Maak een account aan en koppel deze aan onze praktijk, zo kunt u uw pakketjes zonder verzendkosten bij ons afhalen. Maandelijks zetten we de nieuwe acties van Doc&Booff ook voor u op een rijtje op onze website actiepagina. Tijdens de maand december zijn er bovendien aan de balie coupons verkrijgbaar met een kortingscode voor 15% korting, geldig t/m 1 januari 2017.

Rest ons u alvast fijne feestdagen te wensen en een veilige decembermaand voor uw huisdieren.

Met vriendelijke groet,

De dierenartsen en assistentes van Dierenkliniek Leeuwendael

Dierenkliniek Leeuwendael logo
Oranjelaan 72
2281 GH Rijswijk
070-39 00 800
 
Parkweg 247
2271 BC Voorburg
070-38 62 210
 
info@dierenkliniek-leeuwendael.nl
 
website
facebook
webshop Doc&Booff

Spoed?

Telefoon/Adres

Praktijk Rijswijk
Oranjelaan 72
2281 GH Rijswijk
070 - 3 900 800
Openingstijden

Praktijk Voorburg
Parkweg 247
2271 BC Voorburg
070 - 3 862 210
Openingstijden