NIEUWSBRIEF: Maand van het gebit; GRATIS gebitscontrole en 10% korting op producten van Orozyme

De maand februari is bij dierenartspraktijken traditiegetrouw de Maand van de Gebitsverzorging. Dit jaar is het alweer de tiende keer dat dit wordt georganiseerd. Deze hele maand wordt er extra aandacht geschonken aan het belang van een gezond gebit bij uw huisdier.

Uit onderzoek blijkt dat 8 van de 10 honden en 2 van de 3 katten gebitsproblemen hebben, die bij de baasjes vaak onopgemerkt blijven.


Als eigenaar is het lastig om te beoordelen hoe het gesteld is met de gezondheid van het gebit van uw hond of kat. Daarom kunt u ook dit jaar weer in de maand februari een afspraak maken voor een gratis gebitscontrole bij de dierenarts op één van onze praktijken.

Let wel, deze afspraak is alleen ter controle van het gebit. Wanneer er andere gezondheidsproblemen zijn en er verder (lichamelijk) onderzoek gedaan moet worden, zijn hier wel kosten aan verbonden en kan u gevraagd worden hiervoor een nieuwe afspraak te maken als de tijd het niet toelaat om dit direct op de gebitscontrole te laten volgen.


Oorzaak en gevolgen

Hoe ontstaan nu die gebitsproblemen? Het begint allemaal met tandplaque, een laagje over de tanden wat ontstaat uit voedselresten, slijmresten en bacteriën. Tandplaque voelen wij zelf als we bijvoorbeeld onze tanden een dag niet poetsen, als een ruw laagje over de tanden. Binnen 24 uur begint al de omzetting van tandplaque naar tandsteen, doordat mineralen uit het speeksel zich vastzetten in het tandplaque. Tandsteen is zichtbaar als een harde geelbruine laag en laat zich veel lastiger verwijderen.

De bacteriën in tandplaque en tandsteenvorming geeft uw dier een slechte adem en zorgt ervoor dat het weefsel rond de tanden gaat ontsteken. Tandvleesontsteking zorgt ervoor dat het tandvlees zich gaat terugtrekken van de tand, er ontstaan zogenoemde 'pockets'. In deze ruimtes tussen tand en tandvlees kunnen zich nog makkelijker voedselresten en bacteriën nestelen, waardoor het proces versneld wordt. Wortels van tanden en kiezen kunnen bloot komen te liggen, gaan ontsteken en uiteindelijk komt de tand of kies los te zitten. Hoewel dieren hiervan meestal maar weinig laten merken en gewoon blijven eten, is dit een zeer pijnlijk gebeuren.

De bacteriën die bij gebitsproblemen een rol spelen kunnen via de vergrote bloedvaatjes in het ontstoken tandvlees in de bloedbaan terecht komen. Zo komen de bacteriën makkelijk bij de organen en kunnen daar voor ernstige problemen zorgen, zoals hartklepontsteking en nier- of leverinsufficiëntie. Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen dus ernstige gevolgen voor de gehele gezondheid van uw dier hebben.

Wat kunnen we er aan doen?

Poetsen is de allerbeste manier om gebitsproblemen te voorkomen. Het beste leert u dit uw huisdier al op jonge leeftijd aan. Door regelmatig te poetsen haalt u de tandplak weg en u voorkomt hiermee de vorming van tandsteen. Bij het poetsen van het gebit van hond of kat, gaat het voornamelijk om het poetsen van de buitenzijde van de tanden en kiezen. Poets het liefst met een borstel en speciale tandpasta voor dieren. Normale 'mensentandpasta' is niet geschikt, want deze bevat fluor, wat schadelijk is als een dier dit inslikt. Bovendien vinden ze de mentholsmaakjes erg vies. In onze praktijken kunt u gratis de folder met poetsinstructies verkrijgen aan de balie. Geschikte borstels en goede tandpasta voor hond en kat zijn te koop bij ons. Op de tandpasta van Orozyme krijgt u bovendien in de maand februari 10% korting!Preventie kan ook bestaan uit speciaal dieetvoer van grote harde brokken die een 'poetseffect' hebben op de tanden. Daarnaast bevatten deze voeding actieve ingrediënten die tandsteenvorming bestrijden. U kunt nu voordelig kennismaken met Royal Canin Dental diet, op de eerste zak krijgt u 50% korting!Honden kunt u daarnaast ook speciaal kluifspeelgoed (Flosstoys bijvoorbeeld) of kluifbotten geven. Kluiven heeft een reinigend effect op het gebit. Op onze praktijken hebben we tegenwoordig een bescheiden assortiment met geschikte kluifjes die bijdragen aan het onderhoud van het gebit. We geven de voorkeur aan harde kluiven, zonder teveel toevoegingen en die niet teveel calorieën bevatten. Whimzees is een Nederlands merk, dat vegetarische, glutenvrije en calorie-arme snacks maakt, speciaal voor het gebit. Whimzees zijn ook verkrijgbaar bij Doc&Booff.Ook zijn er de producten van Orozyme met een actief algenextract dat tandplakvorming tegengaat. Onze tandpasta is ook van Orozyme. Daarnaast is er een poeder wat over de voeding gaat, of een vloeistof die door het drinkwater gegeven kan worden. Het Orozyme Buccofresh poeder wordt bijvoorbeeld door veel van onze kattenpatiëntjes gebruikt. Omdat katten poetsen moeilijker is aan te leren. In de maand februari krijgt u op alle producten van Orozyme 10% korting.Als gebitsproblemen eenmaal zijn ontstaan, zijn preventieve maatregelen helaas niet genoeg. De dierenarts zal dan een professionele gebitsbehandeling aanraden. Onder narcose reinigt de dierenarts met professionele apparatuur het gebit. Tanden en kiezen die loszitten of aangetast zijn, zullen worden getrokken. Tot slot worden alle tanden mooi gepolijst. Eventuele ontstekingen worden nabehandeld met medicatie. Als alles weer mooi schoon is, is het aan u om nieuwe problemen zoveel mogelijk te voorkomen. En een regelmatige controle, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse vaccinatie of tijdens de maand van het gebit, zorgt ervoor dat er op tijd gehandeld kan worden wanneer er zich weer problemen aandienen.

Graag zien wij u komende maand voor de controle van het gebit van uw hond en/of kat!

Met vriendelijke groet,

De dierenartsen en assistentes van Dierenkliniek Leeuwendael
Spoed?

Telefoon/Adres

Praktijk Rijswijk
Oranjelaan 72
2281 GH Rijswijk
070 - 3 900 800
Openingstijden

Praktijk Voorburg
Parkweg 247
2271 BC Voorburg
070 - 3 862 210
Openingstijden