NIEUWSBRIEF: Zomer en introductie L4 vaccin


Na slechts af en toe enkele dagen mooi weer in het voorjaar, lijkt dan nu toch echt de zomer te zijn aangebroken. En dat brengt een paar aandachtspunten met zich mee wat betreft uw huisdieren, die we hieronder voor u op een rijtje hebben gezet. Daarnaast leest u in deze nieuwsbrief meer over het nieuwe L4 vaccin voor honden.

Parasieten

We beschermen onszelf in de zomer tegen muggen, maar onze hond en kat heeft het meeste last van de vele vlooien en teken die elk jaar weer in groten getale onze huisdieren komen plagen. Vlooien en teken komen heel het jaar rond voor, maar in de zomer wel extra veel. Veel producten tegen vlooien en/of teken, die al lang op de markt zijn werken niet zo goed meer, ondanks dat onderzoekers geen resistentie kunnen aantonen. Maar als we steeds vaker horen dat een middel niet goed meer werkt, en dezelfde geluiden worden landelijk waargenomen, dan gaan wij op zoek naar een nieuw, beter middel. Dat is de reden dat u elke paar jaar nieuwe merken bij ons kunt tegenkomen.
Naast de pipetjes die u op de huid druppelt, komen er ook steeds andere toedieningsmethoden bij. Zo zijn er tegenwoordig hele goede halsbandjes waarbij uw huisdier 7-8 maanden beschermd is. Halsbandjes denkt u? Die werkten toch niet goed? Dat was nog niet zo lang geleden inderdaad zo, toen werkten halsbandjes op basis van een gas of poeder wat werd afgegeven. De nieuwe generatie halsbandjes heeft echter dezelfde stofjes als pipetjes in zich en werken zeer goed. Ook zijn er tegenwoordig orale middelen die uitstekend werken. Voor katten is er een tablet tegen vlooien die een maand werkzaam is, en voor honden is er een tablet tegen vlooien en teken die maar liefst 3 maanden werkt!
En dan de wormen niet te vergeten, blijf het hele jaar rond elk kwartaal ontwormen met tablet of pipet. Vangt uw kat veel muizen of vogels, of eet uw hond graag van straat, ontworm dan vaker.

Konijn

Voor konijnen moet uw in de zomer oppassen voor Myiasis. Vliegen leggen eitjes op de achterhand van het konijn. Zodra de larven uit het eitjes komen boren ze gaatjes in de huid, waarna ze het weefsel opeten. Met warm weer kan dit proces erg snel verlopen. Controleer elke dag uw konijn en bescherm het preventief met Nomyiasis spray.
Daarnaast brengen stekende insecten ziektes als Myxomatose en VHD over, jaarlijkse vaccinatie beschermt uw konijn hiertegen.Huisdier op vakantie

Gaat uw huisdier mee op vakantie, dan zullen er extra maatregelen tegen parasieten genomen moeten worden. In de meeste vakantielanden komen meer parasieten voor dan in Nederland. Goede teken- en vlooienpreventie is op vakantie extra belangrijk. Tegen inwendige parasieten geldt: ontworm op de dag dat u weer naar huis gaat èn 1 maand later, voor gebieden waar hartworm en/of vossenlintworm voorkomt, met een wormmiddel dat werkzaam is tegen deze parasieten, zoals bijv. Milbemax.
Zuid Europese landen kennen bovendien het zandvliegje, dit stekende insect kan Leishmania overbrengen. Informeer voor de juiste bescherming voor het land waarnaar u op vakantie gaat bij de assistente.

Invoereisen

Voor elke reis over de grens, ook een weekendje België of Duitsland, dient uw huisdier in het bezit te zijn van een geldig Europees dierenpaspoort, en moet gechipt zijn en gevaccineerd tegen Rabiës. De Rabiësvaccinatie moet minstens drie weken van tevoren gegeven worden, voor sommige landen zelfs nog eerder. Er kunnen nog verdere aanvullende eisen bestaan, zoals een Rabiëstitertest of gezondheidsverklaring vlak voor vertrek. Op LICG kunt u nagaan welke eisen gelden voor uw vakantieland. Verder moet u niet vergeten dat bijvoorbeeld een vliegtuigmaatschappij ook zijn eigen (aanvullende) eisen kan hebben. Informeer op tijd, zodat u niet last minute nog een oppas hoeft te zoeken omdat het al te laat is om aan alle eisen te voldoen.Tijdens de reis

U wilt natuurlijk dat uw huisdier zo veilig en stressvrij mogelijk de reis doorstaat. Koop een degelijke transportbox. Vliegtuigmaatschappijen vereisen transportboxen met IATA-keurmerk. In de auto legt u de hond het beste vast met een borsttuig en autogordel.
Om stress te reduceren tijdens de reis zijn er middelen te verkrijgen die daarbij kunnen helpen. Er zijn voedingssupplementen, die u ook veilig kunt toedienen als er geen toezicht is (het dier gaat bijv. in het ruim van het vliegtuig). De echte kalmerende middelen mogen alleen onder toezicht worden gebruikt. Deze middelen zijn eigenlijk dezelfde als die we gebruiken bij vuurwerkangst. Vraag ernaar bij de assistente.
In de kliniek kunt u folders ophalen met een checklist met wat u allemaal mee moet nemen als uw huisdier op vakantie gaat. Of gebruik de handige vakantieapp op uw smartphone.Huisdier blijft thuis

Gaat uw huisdier niet mee, maar naar het pension, laat u dan door hen goed voorlichten over hun toelatingseisen. Vaak zijn aanvullende vaccinaties vereist, zoals bijvoorbeeld de enting tegen Besmettelijke Hondenhoest (voorheen Kennelhoestenting) ofwel Bordetella. Nog geen pension gevonden? Reserveer dan snel, want in de zomermaanden zitten zij snel vol. Een lijst met pensions vindt u ook op onze website.

Pas op met warmte

Veel huisdiereigenaren denken dat een hond of kat zelf wel uit de zon zal gaan als deze het te warm vindt en/of er last van krijgt. Helaas gaat dit zeker niet altijd op! Zeker honden kunnen nogal eigenwijs zijn. Kortsnuitige rassen zoals Bulletjes blijven in de zon liggen, ondanks dat ze steeds benauwder worden. Oververhitting is levensgevaarlijk. Kortharige rassen kunt u een nat t-shirt aantrekken. Zet een zwembadje neer voor uw hond om te poedelen, geef speeltjes die gekoeld zijn met ijs, of schaf een koelband of koelmat voor uw hond aan. Zorg voor schaduwplekken.
Ook het konijnenhok in de tuin niet vergeten, zet zo nodig een parasol op.
Zie hier nog meer tips op onze website.

En laat nooit, maar dan ook nooit! de hond achter in de auto. Ook niet voor maar 5 minuutjes, ook al staat er een raampje open, ook al is het 'maar 20 graden'. Elk jaar weer raken honden op deze manier oververhit, omdat het risico wordt onderschat.
En tot slot:

Het nieuwe L4 vaccin

Leptospirose, ook wel ziekte van Weil genoemd, is een infectieziekte veroorzaakt door Leptospira bacteriën. Leptospirose komt wereldwijd voor en bijna alle zoogdieren, inclusief de mens, kunnen er ziek van worden. Meestal is het ziekteverloop zeer ernstig en kan een dodelijke afloop hebben, voor zowel mens als dier.
Tot nu toe werd uw hond al jaarlijks gevaccineerd tegen twee bekende Leptospira soorten, die in Nederland de belangrijkste veroorzaker waren van Leptospirose.
De afgelopen jaren neemt echter het aantal gevallen van Leptospirose onder mens en dier toe. Uit onderzoek is gebleken dat twee nieuwe Leptospirasoorten ook een belangrijke rol spelen bij de ziektegevallen in Nederland. Daarom zijn deze twee nieuwe Leptospiren nu ook toegevoegd aan het Leptospirose vaccin, het zogenoemde L4 vaccin.
Niet alleen zal dit uw hond uitgebreidere bescherming bieden tegen Leptospirose, ook beschermen we hiermee de mens tegen uitbraken van Leptospirose. Daarom ziet ook het RIVM graag dat dierenartsen allen overstappen op het nieuwe vaccin, vanwege ook het belang voor de volksgezondheid.

Om tegen de twee nieuwe stammen Leptospiren ook voldoende bescherming op te bouwen, is het echter nodig dat het L4 vaccin eenmalig herhaald wordt met een interval van 3-4 weken. Dus na de jaarlijkse vaccinatie komt u na 3-4 weken terug voor een zgn. 'boostervaccinatie'. (vergelijkbaar met de herhalingsvaccinaties in de puppytijd). Voor deze tweede boostervaccinatie hebben wij een speciaal lager tarief opgesteld, om de extra kosten voor u zo gering mogelijk te houden. Hierna zal gewoon weer een eenmalige jaarlijkse vaccinatie volstaan om de bescherming tegen alle vier de stammen Leptospiren op peil te houden.

Heeft u nog vragen, bel of kom gerust eens langs.

Met vriendelijke groet,

De dierenartsen en assistentes van Dierenkliniek Leeuwendael

Dierenkliniek Leeuwendael logo

Oranjelaan 72
2281 GH Rijswijk
070-39 00 800
 
Parkweg 247
2271 BC Voorburg
070-38 62 210
 
info@dierenkliniek-leeuwendael.nl
 
website
facebook
webshop Doc&Booff
 
 

Spoed?

Telefoon/Adres

Praktijk Rijswijk
Oranjelaan 72
2281 GH Rijswijk
070 - 3 900 800
Openingstijden

Praktijk Voorburg
Parkweg 247
2271 BC Voorburg
070 - 3 862 210
Openingstijden