Zomer nieuwsbrief

Vakantietijd, de tijd waar vaak het hele jaar al naar uitgekeken wordt. Dé tijd voor rust en ontspanning.

Voordat u echter op vakantie kunt, valt er heel wat te regelen. Niet alleen voor uzelf en uw gezin, maar ook voor uw huisdier. U moet bijvoorbeeld al vroeg beslissen of u uw dier meeneemt of thuis laat, bij bijvoorbeeld een oppas of in een opvang. En zelfs als u deze beslissing al heeft genomen, dan nog bent u er niet. Voordat u en uw huisdier kunnen genieten van de welverdiende vrije tijd moeten er nog meer voorbereidingen worden getroffen.

Deze nieuwsbrief helpt u daarbij.


Tips voor een fijne vakantie thuis, in pension of in het buitenland!


Uw huisdier blijft thuis:

Als u besloten en geregeld hebt dat uw huisdier thuis blijft, zorg dan dat u de volgende zaken hebt geregeld:

 • Voeding: Zorg ervoor dat er genoeg voer aanwezig is, voor de gehele tijd dat u afwezig bent. Een beetje ruim inslaan is aan te raden, mocht de oppas wat ruimer voeren, dan is er altijd genoeg. Hetzelfde geldt voor andere verbruiksartikelen zoals kattenbakvulling, snoepjes en medicijnen.
 • Verzorging: Mocht uw hond of kat regelmatig worden getrimd of gewassen, laat dit dan bijvoorbeeld een week voordat u weggaat doen. Een paar dagen voor vertrek kunt u het dier dan behandelen tegen vlooien, teken en weer eens ontwormen. De oppas heeft daar dan geen omkijken meer naar. 
Ook het mandje of deken van uw huisdier kan voor de vakantie vast een sopje gebruiken. Als u dit ongeveer een week voordat u op vakantie gaat doet, dan is het schoon maar heeft het voor het dier wel weer z’n eigen vertrouwde geur teruggekregen.
 • Instructies: Zorg er tenslotte voor dat u uitgebreide instructies voor de verzorger van uw dier achterlaat. Vermeld hierin wanneer, hoeveel en wat uw dier normaal te eten en te drinken krijgt. De verzorger heeft ook andere informatie nodig: zoals hoe vaak en wanneer de hond normaal wordt uitgelaten, of hoe vaak de kattenbak bijvoorbeeld wordt verschoond. Vergeet ook eventuele bijzonderheden niet te vermelden. Heeft een dier bijvoorbeeld medicijnen nodig? Zo ja, hoe vaak en hoeveel? Het is daarnaast handig als de oppas weet dat de kat, zodra de voordeur opengaat, altijd de benen probeert te nemen of de hond niet goed overweg kan met de Labrador van de buren en u ze daarom niet aan elkaar laat ruiken.
Laat ook het telefoonnummer van de dierenarts, alsmede ons spoednummer 0900-22 22 456, het vaccinatiepaspoort en het chipnummer achter, zodat deze altijd bij de hand zijn. Zet alle instructies ook op papier, zodat de oppas deze nog eens op een rustig moment kan nalezen.

Tip! The Animal Nanny verzorgt professionele oppas aan huis


Konijn:
Konijnen lopen in de zomer risico om Myiasis op te lopen. Vliegen leggen eitjes op de achterhand van het konijn. Zodra de larven uit het eitjes komen boren ze gaatjes in de huid, waarna ze het weefsel opeten. Met warm weer kan dit proces heel erg snel verlopen. Controleer elke dag uw konijn en bescherm het preventief met Nomyiasis spray. Past er iemand anders op uw konijn tijdens uw vakantie, instrueer ze dan goed het konijn dagelijks te controleren! Een oppas die geen konijnen gewend is, zal hier wellicht niet zo alert op zijn anders.

Daarnaast brengen stekende insecten ziektes als Myxomatose en VHD over, jaarlijkse vaccinatie beschermt uw konijn hiertegen. Sinds vorig is er ook een nieuwe variant van VHD opgedoken in Nederland. Deze VHD2 variant zit niet in de jaarlijkse cocktail. Wilt uw uw konijn tegen ook deze neiuwe ziekte laten vaccineren? Neem dan contact met ons op.


Uw huisdier gaat naar een pension of andere opvang:

Als u besloten hebt dat een pension of andere opvang de beste plek is voor uw huisdier tijdens uw vakantie, denk dan aan het volgende:

 • Zorg ervoor dat u de opvang in het dierenpension op tijd reserveert! Er zijn eigenaren die de opvang van hun dier al een jaar van tevoren bij hun favoriete pension reserveren. Een maand van tevoren pensions bellen voor opvang in de zomervakantie is echt te laat! Mocht u heel vroeg in de zomervakantie vertrekken of juist helemaal aan het eind, dan kunt u het nog bij een opvang die gevestigd is in een andere (vakantie)regio proberen.
 • Vraag bij reservering meteen de eisen na die het pension aan uw opgevangen dier stelt, zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.
Zo zijn er pensions die eisen dat dieren niet langer dan een jaar geleden zijn gevaccineerd tegen bepaalde ziekten, u moet dit bewijzen met behulp van het dierenpaspoort. Bij sommige pensions dient u uw huisdier bij het afleveren ter plekke te behandelen tegen vlooien en teken. Ook zijn er pensions die geen loopse teven of ongecastreerde reuen willen opvangen. Pensions mogen zelf hun eisen bepalen!
Hoewel de uitslag van een Vaccicheck titerbepaling wettelijk ook volstaat om te voldoen aan de vaccinatieplicht, zijn pensions vrij om hun eigen (aanvullende) regels op te stellen!
 • Vraag ook na welk voer uw huisdier tijdens zijn of haar verblijf in het pension krijgt voorgeschoteld. Is uw dier kieskeurig of afhankelijk van een bepaald dieet? Vraag dan naar de mogelijkheden om uw eigen voeding mee te brengen. Heeft u huisdier een aandoening waarvoor hij of zij medicijnen nodig heeft? Bespreek dit dan ook meteen tijdens het eerste contact.
 • Mocht u nog naar de dierenarts moeten voor een aanvullende vaccinatie of check-up: doe dit dan uiterlijk een maand, maar het liefst langer voor vertrek. Vergeet het dierenpaspoort niet mee te nemen en in te laten vullen.
Tijdens een vaccinatieconsult controleren wij ook de chip of deze nog correct werkt. Check bij thuiskomst of de registratiegegevens van uw huisdier op orde zijn, bijvoorbeeld via de website chipnummer.nl. Bij sommige databanken kunt u een tijdelijk of extra telefoonnummer, zoals die van het pension, toevoegen aan de gegevens van uw huisdier.

Ontworm uw huisdier een week (of langer) voor vertrek en behandel hem of haar enkele dagen later met een middel tegen vlooien en teken, tenzij dit ter plekke bij de opvang moet gebeuren. Herhaal dit bij thuiskomst. Haal de middelen hiervoor voor vertrek al in huis.
 • Maak een lijstje met zaken u moet verzamelen en mee moet nemen bij het afleveren van uw dier aan de opvang. Vergeet vooral niet het dierenpaspoort mee te nemen. Zonder dit officiële document kan en mag een pension uw dier niet opvangen. Genoeg voeding en medicijnen horen ook thuis op dit lijstje. Sommige pensions staan toe dat het dier zijn eigen mandje of deken meebrengt. Vergeet ook het antivlooien- en tekenmiddel niet mee te nemen indien verwacht wordt dat u deze ter plekke toedient.


Uw huisdier gaat mee op vakantie:

Ook als u besloten hebt dat uw huisdier lekker meegaat op vakantie, dan nog zult u een en ander moeten regelen voordat u uw huisdier mee kunt nemen, ook als u in Nederland blijft.

 • Vraag bij reservering van uw vakantieaccommodatie of camping meteen na of huisdieren er welkom zijn en controleer zelf of wat u wilt boeken wel geschikt is voor huisdieren, zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Bent u van plan tijdens de reis, onderweg ergens te overnachten, vergeet dan ook niet daar na te vragen of huisdieren zijn toegestaan.
Let op: het meenemen (invoeren) van bepaalde (vecht)hondenrassen in bepaalde landen, zoals Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk is soms niet toegestaan. Door een land reizen, om een ander land te bereiken wordt ook als invoer gezien. Soms gelden er andere aanvullende eisen (zoals het verbod op import of doorvoer van gecoupeerde honden in Zwitserland).
Zie hiervoor ook de pagina invoereisen per land op de website LICG.
Reist u met het vliegtuig? Zorg dat u bij boeking alles te weten komt over de eisen die de luchtvaartmaatschappij of het land van aankomst stelt aan het vervoer en invoer van uw huisdier.

 • Begin op tijd met de voorbereiding!
Bij invoer in bepaalde landen kan een bloedonderzoek verplicht zijn. Dit traject kan enkele weken tot zelfs maanden in beslag nemen.
Vergeet het dierenpaspoort niet mee te nemen en in te laten vullen. We controleren tijdens dit consult de chip - de aanwezigheid van zo’n chip is bij alle honden, katten en fretten verplicht die de grens overgaan - en check meteen of de registratiegegevens van uw huisdier nog op orde zijn op chipnummer.nl. Bij sommige databanken kunt u een tijdelijk of extra telefoonnummer, zoals die van het vakantieadres, toevoegen aan de gegevens van uw huisdier.
Laat ons weten naar welk land uw huisdier gaat en door welke landen u zult reizen. Wij kunnen u dan voorlichten over de maatregelen die u kunt of moet nemen tegen andere ziekten die uw huisdier in het buitenland kan oplopen. Soms is ook een vastgelegde en door de dierenarts toegediende ontworming of behandeling tegen teken en vlooien een eis om in een buitenland toegelaten te worden.
In alle andere gevallen ontwormt u uw huisdier een week (of langer) voor vertrek en behandelt u hem of haar enkele dagen later met een middel tegen vlooien en teken. Herhaal dit bij thuiskomst. Haal de middelen hiervoor voor vertrek al in huis. 
 • Overleg met de dierenarts of er nog extra parasietenbestrijding gegeven moet worden.
Ook als u in Nederland blijft, andere regio's kunnen een verhoogd risico op bepaalde parasieten hebben. Is extra bescherming tegen teken bijvoorbeeld nodig? Is uw dier een jager? Overleg met de assistente of dierenarts welke parasietenbestrijding nodig is in het land waar u naar toe gaat: komen er bijvoorbeeld zandvliegen voor? Is extra bescherming tegen teken nodig?
Tegen inwendige parasieten geldt: ontworm op de dag dat u weer naar huis gaat of direct bij thuiskomst èn 1 maand later. Voor gebieden waar hartworm en/of vossenlintworm voorkomt, gebruik een wormmiddel dat werkzaam is tegen deze parasieten, zoals bijv. Milbemax.


Klik hier om de volledige kaart te downloaden met details

 • Maak een lijstje met zaken die u moet verzamelen voor uw huisdier en die u op vakantie mee moet nemen. Vergeet vooral niet het dierenpaspoort mee te nemen.
Ook is het tijd om extra spullen aan te schaffen, zoals een eigen muilkorf die in bepaalde landen of streken verplicht kan zijn voor uw hond. Controleer ook of de riem en de halsband of borsttuig van uw hond niet versleten zijn. Genoeg voeding -wellicht voor de gehele vakantie als de voeding van uw keuze niet verkrijgbaar is op uw bestemming- en medicijnen horen ook thuis op het lijstje.
In een zonnig land heeft u voor een huisdier met een dunne licht vacht of ongepigmenteerde oorranden een speciaal zonnebrandmiddel nodig. Uw huisdier zal zich eerder op zijn gemak voelen op uw vakantieadres als u zijn eigen mandje of deken meeneemt. En vergeet u ook zijn of haar favoriete speeltje niet?
 • Gaat u met de auto op reis, zorg dan dat u uw huisdier op een veilige manier vervoert.
Hoe dat precies moet, kunt u nalezen op de website van het LICG.
Onderweg zult u uw hond regelmatig moeten uitlaten (altijd aan de lijn, in verband risico op weglopen) en van eten en drinken moeten voorzien. Denk eraan dat u bij zonnig of warm weer uw huisdier niet alleen in de auto achterlaat. Binnen enkele minuten wordt een auto zo heet als een oven!
Voor huisdieren die last hebben van wagenziekte kunt u bij ons medicijnen halen tegen de misselijkheid.
Reist u met het vliegtuig? Zorg dan dat u bekend bent met de vervoersregels die de luchtvaartmaatschappij hanteert. Het geven van een kalmerend middel voor de reis is in veel gevallen niet meer toegestaan. Wel zijn er rustgevende voedingsupplementen bij ons verkrijgbaar die u veilig kunt geven aan uw huisdier tijdens de reis.

 • Verdiep u bij aankomst op uw bestemming meteen in de regels die ter plaatse gelden, zoals een aanlijngebod of opruimplicht voor uitwerpselen, zodat u deze regels niet per ongeluk overtreedt. In sommige gebieden in het buitenland worden alleen gemuilkorfde honden toegestaan.
 • Gaat u weer terug naar Nederland nadat u met uw huisdier op vakantie bent geweest in een niet EU-land? Dan gelden daarvoor speciale eisen: zie daarvoor de speciale website van de NVWA: import veterinair online.

Regels kunnen snel veranderen, neem daarom voor de meest recente regels contact op met de ambassade van te bezoeken land. Deze informatie is indicatief. Wij zijn niet aansprakelijk voor onjuiste of niet complete informatie en de schade die hieruit kan voortvloeien.


En we kunnen er niet vaak genoeg voor waarschuwen:

Pas op met warmte!

Veel huisdiereigenaren denken dat een hond of kat zelf wel uit de zon zal gaan als deze het te warm vindt en/of er last van krijgt. Helaas gaat dit zeker niet altijd op!

Zeker honden kunnen nogal eigenwijs zijn. Kortsnuitige rassen zoals Bulletjes blijven in de zon liggen, ondanks dat ze steeds benauwder worden. Oververhitting is levensgevaarlijk. Kortharige rassen kunt u een nat t-shirt aantrekken. Zet een zwembadje neer voor uw hond om te poedelen, geef speeltjes die gekoeld zijn met ijs, of schaf een koelband of koelmat voor uw hond aan. Zorg voor schaduwplekken.
Ook het konijnenhok in de tuin niet vergeten, zet zo nodig een parasol op.
Zie voor nog meer tips bij warm weer ons artikel op de website.

En laat NOOIT, maar dan ook NOOIT de hond achter in de auto! Ook niet voor maar een paar minuutjes, ook al staat er een raampje open, ook al is het 'maar 20 graden'. Elk jaar weer raken honden op deze manier oververhit, omdat het risico wordt onderschat.We hopen u hiermee een handige checklist te hebben gegeven voor de zomer en de vakantieperiode. Voor vragen kunt u altijd telefonisch of per email contact opnemen.

Fijne zomer toegewenst!

 

Met vriendelijke groet,

De dierenartsen en assistentes van Dierenkliniek Leeuwendael

Dierenkliniek Leeuwendael logo
Oranjelaan 72
2281 GH Rijswijk
070-39 00 800
 
Parkweg 247
2271 BC Voorburg
070-38 62 210
 
info@dierenkliniek-leeuwendael.nl
 
website
facebook
webshop Doc&BooffSpoed?

Telefoon/Adres

Praktijk Rijswijk
Oranjelaan 72
2281 GH Rijswijk
070 - 3 900 800
Openingstijden

Praktijk Voorburg
Parkweg 247
2271 BC Voorburg
070 - 3 862 210
Openingstijden