Let op: per 1 december kunt u voor vragen over de zorg van uw huisdier terecht bij Pets Health Den Haag op 070 - 369 42 40.

Omgaan met vuurwerkangst

Tips voor hondeneigenaren

Tips voor hondeneigenaren van onze hondengedragsdeskundige Elise

Veel honden zijn angstig voor vuurwerk. Dit kan komen doordat zij een keer een nare ervaring hebben gehad met vuurwerk, omdat ze het associëren met iets vergelijkbaars waar ze een nare ervaring mee hebben of omdat de moederhond haar angst heeft overgebracht. De angst kan zich op verschillende manieren uiten: wegkruipen, plassen in huis, vluchten, hard blaffen, janken, etc.

Honden die angstig zijn, mogen niet alleen gelaten worden als er vuurwerk wordt afgestoken. Ook is het onverstandig ze buiten los te laten lopen, want de kans bestaat dat ze vluchten en zich niet meer laten zien.

Angst voor vuurwerk kan door middel van training worden verminderd of soms zelf worden geëlimineerd. Dit trainen gebeurt m.b.v een CD waarop vuurwerkgeluiden zijn opgenomen.
Het is belangrijk om zo'n training onder begeleiding van of in samenspraak met een ervaren hondentrainer of gedragsdeskundige te doen. Deze training moet ruim voor oud & nieuw (bijv. in de zomer) plaatsvinden, zodat de kans op onverwacht vuurwerk tijdens de training minimaal is.

Indien er niet voldoende tijd meer is voor training, dan kan medicatie of een speciaal voedingssupplement helpen om de hond rustiger te houden op de moeilijke momenten. Hiervoor zijn verschillende middelen beschikbaar.
In overleg met uw dierenarts kan op basis van de eigenschappen en medische geschiedenis van uw hond een keuze worden gemaakt.

Hoe te handelen tijdens Oud & Nieuw? De afgelopen jaren was de algemene opinie, dat je het gedrag van een angstige hond vooral moest negeren. Hiervan is men echter teruggekomen, omdat je een dier in angst niet in de steek moet laten. Je moet er zijn voor het dier, maar ook niet meer dan dat. Leg een geruststellende hand op het lichaam en doe verder niets, doe alsof er niets aan de hand is.
Word niet boos op de hond, want dat maakt de angst alleen maar erger en de hond leert er niks van. Als de hond weg wil kruipen, dan is dat meestal zijn manier om ermee om te gaan en hoogstwaarschijnlijk ook de beste manier. Voor sommige dieren helpt het als de radio of tv (hard) aanstaat en de gordijnen dicht zijn.

Honden die niet extreem angstig zijn kunnen afgeleid worden met een favoriet spelletje, een lekker bot of met een goed gevulde Kong.

Bovenstaande tips gelden ook grotendeels voor de kat, verder kunt u uw kat nog helpen door:

Zorg dat alle ramen, deuren en het kattenluik gesloten is. U voorkomt hier niet alleen mee dat de kat in paniek naar buiten vlucht, u houdt hiermee ook zoveel mogelijk lawaai buiten. Sluit de gordijnen zodat de flitsen niet zichtbaar zijn en zet radio of tv aan.

Zorg in de weken voor de jaarwisseling al voor voldoende schuilplaatsen zodat de kat er aan kan wennen en een plekje heeft waar hij zich veilig voelt. Een overdekte plek wordt meestal erg gewaardeerd. Denk bijvoorbeeld aan een omgekeerde doos met een lekker dekentje er in. Ligt de kat in de schuilplaats geef deze dan daar leuke speeltjes of wat lekkers, zodat de plek een positieve associatie krijgt.  Katten vinden het fijn om hoog te zitten, dus een eigen plek bovenop de boekenkast, indien mogelijk, is ook aan te raden. Een kat nòòit zelf van zijn plek halen, laat ze zelf tevoorschijn komen wanneer ze het veilig achten.

Houd buitenkatten rond de jaarwisseling zoveel mogelijk binnen. Niet alleen kunnen ze van vuurwerk schrikken of op de vlucht slaan, maar ze lopen ook risico gewond te raken door rondslingerende resten (niet goed afgestoken) vuurwerk en/of glas.

En voor alle dieren geldt:
Zorg dat ze gechipt zijn en de registratie van de chip up to date is! Als de hond of kat uit angst op de vlucht slaat en wordt gevonden, dan bent u in ieder geval zo snel mogelijk weer verenigd!

Terug naar Medische informatie