Let op: per 1 december kunt u voor vragen over de zorg van uw huisdier terecht bij Pets Health Den Haag op 070 - 369 42 40.

Chocoladevergiftiging

De basis van chocolade is gemaakt van cacao. Cacao bevat o.a. theobromide en cafeïne. Deze beide stoffen zijn giftig voor de hond en kat. Veel mensen denken dat wat veilig is voor de mens, veilig is voor hun huisdier. Maar dit klopt helaas niet! Waar mensen deze stoffen in het lichaam snel kunnen verwerken, gaat dit bij de hond en kat zeer langzaam. Er vindt dan een opstapeling van deze giftige stoffen plaats in het lichaam, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Verschijnselen:

Theobromide werkt o.a. op het zenuwstelsel en de hartspier. Wanneer een dier te grote hoeveelheden theobromide heeft binnengekregen kunnen binnen vier tot 12 uur de eerste verschijnselen optreden:

  • Onrust en nervositeit
  • Veel drinken en veel plassen
  • Braken
  • Diarree
  • Gedragsveranderingen
  • Speekselen
  • Trillen
  • Toevallen
  • Hartritmestoornissen

Uiteindelijk kan een dier zelfs in coma raken en overlijden. Bovenstaande verschijnselen kunnen afzonderlijk, maar ook tegelijkertijd plaatsvinden. Vooral oudere en hele jonge dieren lopen een verhoogd risico. Bij een drachtige hond kunnen de ongeboren pups door inname van chocolade van de moederhond overlijden.

Welk soort chocolade is het gevaarlijkst?

Hoe puurder de chocolade, hoe hoger het gehalte theobromide. Banketbakkerschocolade heeft meestal ook een hoog gehalte theobromide. Daarnaast is het lichaamsgewicht van het dier belangrijk. Een kleine hond heeft sneller de gevaarlijke grens bereikt. Maar een grote hond kan ook ernstig ziek worden van een klein stukje pure chocolade. Witte chocolade bevat daarentegen niet tot nauwelijks theobromide.

Wat te doen als uw hond chocolade heeft gegeten?

Neem zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts. Houd hierbij de volgende gegevens paraat:

  • Het lichaamsgewicht van de hond
  • De hoeveelheid chocola die de hond heeft gegeten
  • Het soort chocolade dat de hond heeft gegeten (verpakking bewaren!)
  • De leeftijd van de hond (indien niet al bekend bij de arts)


Aan de hand van deze gegevens zal de dierenarts bepalen of het nodig is om naar de praktijk te komen om uw dier te laten braken of de maag leeg te pompen. Dit zal in de meeste gevallen wel worden gedaan. Want hoewel de ingenomen chocolade misschien nog binnen de 'marges' valt, is chocoladevergiftiging een lastig iets. Er zijn honden overleden aan hoeveelheden die zogenoemd 'veilig' hadden moeten zijn en er zijn honden die nergens last van hebben gehad, terwijl ze de giftige dosis hadden gegeten. Maar we willen natuurlijk niet afwachten hoe een dier reageert op de chocolade. Eenmaal opgenomen in het lichaam kunnen we namelijk niets anders doen dan de symptomen bestrijden, met infusen proberen de stoffen zo snel mogelijk uit het lichaam te spoelen en hopen op een goede afloop.

Maar als u er snel bij bent, kunnen we door middel van een enkele injectie uw dier tot enkele uren na opname, de chocolade uit laten braken.

Let op! Op internet wordt nog veel geschreven dat u uw hond zelf kunt laten braken door middel van zout. Begin hier niet aan! Ook zout kan in de verkeerde hoeveelheid giftig en zelfs dodelijk zijn (zoutintoxicatie)!

Voorkomen is beter dan genezen

Beter voorkomen we dat onze huisdieren iets eten wat schadelijk kan zijn voor hen. Laat geen schaaltjes met (verpakte) chocolade onbeheerd achter op tafel. Ingepakte chocoladeletters in de kinderschoen of een surprise zijn voor de meeste honden geen enkele probleem om te bemachtigen. Met hun scherpe neus ruiken ze waar de chocolade zich bevindt en wordt moeiteloos opgespoord en opgegeten.

Hoewel chocolade ook gevaarlijk is voor katten, zullen deze niet zo snel uit zichzelf chocolade eten. Daarom wordt er meestal gesproken over chocoladevergiftiging bij de hond. Maar ook de katteneigenaar dient zich bewust te zijn van het gevaar van chocolade!

NB Alle bovenstaande foto's zijn in scène gezet.

Terug naar Medische informatie