Ieder jaar is de maand februari weer 'de maand van het gebit'. Deze hele maand wordt er extra aandacht geschonken aan het belang van een gezond gebit bij uw huisdier. Op radio, tv, social media en in onze praktijk krijgt u voorlichting over gebitsverzorging, preventie en periodieke controles.
Wist u dat? vier op de vijf honden en twee op de drie katten van drie jaar en ouder, heeft gebitsproblemen!
Toch denken de meeste eigenaren dat dit niet voor hun huisdieren geldt. Gebitsproblemen zijn voor huisdiereigenaren niet zo makkelijk te herkennen. Daarom kunt u ook dit jaar weer in de maand februari een afspraak maken voor een gratis gebitscontrole bij de dierenarts op één van onze praktijken. Tijdige opsporing en behandeling van gebitsproblemen voorkomt ernstige klachten.
Let wel, deze gratis afspraak is alléén ter controle van het gebit. Wanneer er andere gezondheidsproblemen zijn en er verder (lichamelijk) onderzoek gedaan moet worden, zijn hier wel kosten aan verbonden en kan u gevraagd worden hiervoor een nieuwe afspraak te maken, als de tijd het niet toelaat om dit direct op de gebitscontrole te laten volgen.
Oorzaak en gevolgen
Het begint allemaal met tandplak, een laagje over de tanden wat ontstaat uit voedselresten, slijmresten en bacteriën. Tandplak voelen wij zelf als we bijvoorbeeld onze tanden een dag niet poetsen, als een ruw laagje over de tanden. Als deze plak niet wordt verwijderd begint binnen 24 uur de omzetting van tandplak tot tandsteen, doordat mineralen uit het speeksel zich vastzetten in de tandplak. Tandsteen is zichtbaar als een harde geelbruine laag en laat zich veel lastiger verwijderen.
De bacteriën in tandplak en tandsteen kunnen leiden tot infecties, bloedingen en ontstoken tandvlees. Door tandvleesontsteking gaat het tandvlees zich terugtrekken van de tand en er ontstaan zogenoemde 'pockets'. In deze ruimtes tussen tand en tandvlees kunnen zich nog makkelijker voedselresten en bacteriën nestelen, waardoor het proces versneld wordt. Wortels van tanden en kiezen kunnen bloot komen te liggen, gaan ontsteken en leidt dit tot loszittende tanden en tandverlies. Dit is allemaal een zeer pijnlijk proces, hoewel de meeste dieren niks zullen laten merken en gewoon blijven eten.
Bacteriën die bij gebitsproblemen een rol spelen, kunnen via de vergrote bloedvaatjes in het ontstoken tandvlees in de bloedbaan terecht komen. Zo komen de bacteriën bij de organen en kunnen daar voor ernstige problemen zorgen, zoals hartklepontsteking en nier- of leverinsufficiëntie. Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen ernstige gevolgen voor de gehele gezondheid van uw dier hebben.
Wat kunnen we er aan doen?
Poetsen is de allerbeste manier om gebitsproblemen te voorkomen. Door regelmatig te poetsen haalt u de tandplak weg en u voorkomt hiermee de vorming van tandsteen. Het uw huisdier aanleren van poetsen is iets waar u het beste al op jonge leeftijd mee kunt starten. Een folder met poetsinstructies is gratis aan de balie te verkrijgen.
Bij het poetsen van het gebit van hond of kat, gaat het voornamelijk om het poetsen van de buitenzijde van de tanden en kiezen. Poets het liefst met een borstel en speciale tandpasta voor dieren. Normale 'mensentandpasta' is niet geschikt, want deze bevat fluor, wat schadelijk is als een dier dit inslikt. Bovendien vinden dieren de mentholsmaakjes erg vies. Geschikte borstels en goede tandpasta voor hond en kat zijn te koop bij ons. Houdt de poetssessies kort, beloon goed gedrag en bouw rustig op. en maak het onderdeel van uw dagelijkse ritme met uw huisdier.
Katten zijn vaak wat moeilijker aan te leren om poetsen toe te staan. Een goed begin is wangmassage. Door de wangetjes over de gebitselementen te wrijven, wordt al iets van de tandplak verwijdert. Bovendien stimuleert u een (gezonde) doorbloeding van het tandvlees. De kat vindt zo'n wangmassage meestal prettig en leert zo dat er regelmatig aan zijn bekje wordt gezeten. Eenmaal goed gewend hieraan is het mogelijk Hexagel aan te brengen, deze gel reinigt en vermindert tandplak. Laat uw kat dit allemaal goed toe, dan is het misschien zelfs mogelijk om de tanden te poetsen, we hebben hiervoor speciale hele kleine tandenborsteltjes.
Preventie kan ook bestaan uit speciaal dieetvoer van grote harde brokken die een 'poetseffect' hebben op de tanden. Daarnaast bevat deze voeding actieve ingrediënten die tandsteenvorming bestrijden.
Honden kunt u daarnaast ook speciaal kluifspeelgoed (Flosstoys bijvoorbeeld) of kluifbotten geven. Kluiven heeft een reinigend effect op het gebit. Op onze praktijken hebben we tegenwoordig een bescheiden assortiment met geschikte kluifjes die bijdragen aan het onderhoud van het gebit. We geven de voorkeur aan harde kluiven, zonder teveel toevoegingen en die niet teveel calorieën bevatten. Whimzees is een Nederlands merk, dat vegetarische, glutenvrije en calorie-arme snacks maakt, speciaal voor het gebit.
Ook zijn er de producten van Orozyme met een actief algenextract dat tandplakvorming tegengaat. Onze tandpasta is ook van Orozyme. Daarnaast is er een poeder wat over de voeding gaat, een vloeistof die door het drinkwater gegeven kan worden of snoepjes waarin het algenextract is verwerkt. Het Orozyme Buccofresh poeder wordt bijvoorbeeld door veel van onze kattenpatiëntjes gebruikt. Omdat katten poetsen moeilijker is aan te leren.
Als gebitsproblemen eenmaal zijn ontstaan, zijn preventieve maatregelen helaas niet genoeg. De dierenarts zal dan een professionele gebitsbehandeling aanraden. Onder narcose reinigt de dierenarts met professionele apparatuur het gebit. Tanden en kiezen die loszitten of aangetast zijn, zullen worden getrokken. Tot slot worden alle tanden mooi gepolijst. Eventuele ontstekingen worden nabehandeld met medicatie.
Als alles weer mooi schoon is, is het aan u om nieuwe problemen zoveel mogelijk te voorkomen. En een regelmatige controle, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse vaccinatie of tijdens de maand van het gebit, zorgt ervoor dat er op tijd gehandeld kan worden wanneer er zich weer problemen aandienen.