Let op: per 1 december kunt u voor vragen over de zorg van uw huisdier terecht bij Pets Health Den Haag op 070 - 369 42 40.

Veel voorkomende aandoeningen

Haarballen

Katten spenderen vele uren per dag met het wassen van hun vacht. Hierbij krijgen zij een hoop haren binnen. Deze haren kunnen gaan samenklonteren in het maag-darmkanaal van de kat en zo een grote onverteerde massa vormen. Deze klont moet de kat weer kwijt zien te raken door middel van braken of via de ontlasting. Wordt de klont haar uitgebraakt, dan vindt men zo'n haarbal in huis.
Meestal langwerpig, ziet het er voor sommige bijna uit als een drol, maar gelukkig stinken ze een stuk minder dan echte drollen...
Soms gaat de haarbal vergezeld van gras of plantenresten. Katten eten graag wat gras om het braken te vergemakkelijken.

Kan de haarbal niet uitgebraakt worden en lukt het ook niet om de haarbal via de ontlasting te lozen, dan komt het in zeldzame gevallen wel voor dat de kat een verstopping oploopt van de haarbal, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Hoe haarballen te voorkomen:

  • Ten eerste: borstelen! Hoe meer u de dode haren van de kat af borstelt, des te minder krijgt de kat deze binnen bij het wassen. Borstel minstens 1x per week en in de ruiperiode vaker, liefst dagelijks.
  • Heeft u een langharige kat die niet geborsteld wil worden, laat de kat dan ontwollen, trimmen of scheren bij een ervaren kattentrimster. Laat de kat dit ook niet toe, dan is scheren onder een roesje op de praktijk mogelijk.
  • Er bestaan speciale voeders, snoepjes en pasta's om haarballen te voorkomen. De voeding bevat extra vezels, waardoor passage van haarballen door de darmen wordt bevordert. Haarbalpasta verkopen wij ook op de praktijk.
  • Katten knagen graag plantaardig materiaal voordat ze gaan braken, om te voorkomen dat ze aan (giftige) kamerplanten knagen en/of grassen eten die te stug zijn (en die ook weer kunnen blijven steken), koop speciaal kattengras voor de kat.
  • Heeft de kat obstipatie door haarballen, dan kan een mild laxerende drank helpen om de darmen weer op gang te helpen. Ook verkrijgbaar op de praktijk.
Terug naar Medische informatie