Let op: per 1 december kunt u voor vragen over de zorg van uw huisdier terecht bij Pets Health Den Haag op 070 - 369 42 40.

Chippen

Chippen en registreren

Jaarlijks raken vele honden en katten vermist, belanden in het asiel en worden helaas lang niet altijd herenigd met hun baasje. Dat komt omdat het lastig blijkt om de eigenaren te achterhalen, zeker omdat het signalement van veel dieren op elkaar lijkt. Door uw hond of kat te chippen verzekert u uzelf ervan dat de kans dat u herenigd wordt met uw huisdier in ieder geval zo groot mogelijk is. Het asiel of de dierenambulance kan dan immers contact met u opnemen.
Vroeger bracht men tatoeages aan bij (ras)dieren, maar die vervaagden na verloop der jaren en werden onleesbaar. Veel katten krijgen van hun baasje een halsbandje met kokertje met daarin een briefje met adresgegevens. Helaas zien we regelmatig dat de halsbandjes worden verloren. Maar er zitten ook risico's aan het dragen van een bandje. Katten kunnen zich aan het bandje ophangen, of raken met een pootje in het bandje bekneld, waardoor ze verwondingen oplopen.
De beste vorm van identificatie is dus het chippen van uw huisdier. De chip kan niet verloren worden en er zijn geen risico's voor de gezondheid van uw dier.

Wat is een chip?

Een chip is een klein onbreekbaar kokertje van biopolymeer, ook wel transponder genoemd, ter grootte van een rijstkorreltje dat onderhuids wordt ingebracht. In dit kokertje zit een een klein stukje micro-elektronica waarop een uniek registratienummer is opgeslagen. Door middel van een speciaal afleesapparaat of 'reader' kan dit nummer afgelezen worden. Wanneer de reader in de buurt van de chip wordt gehouden ontstaat er een onschadelijk signaaltje in de chip wat de reader opvangt en omzet in het registratienummer. Is er geen reader in de buurt, dan doet de chip niets. Het registratienummer wordt in een databank geregistreerd en gekoppeld aan uw naam en adresgegevens.

 


De chip wordt ingebracht met een holle naald onder de huid in de nek tussen de schouderbladen. De chip zal door het lichaam worden ingekapseld in het omliggende weefsel en komt over het algemeen niet meer van zijn plaats. Chippen kan gedaan worden tijdens een afspraak voor bijvoorbeeld vaccinatie, maar kan ook gedaan worden als uw dier bij ons is voor operatie.
Wij gebruiken de nieuwste generatie chips, de slim transponders van Virbac. Deze nieuwe generatie chips, zijn nòg kleiner, lichter en dunner, waardoor de inbrengnaald ook dunner is. En deze chip vergroeid nog beter met het omliggend weefsel.

Chippen en registreren voor honden sinds 1 april 2013 verplicht!

Sinds 1 april 2013 moeten alle puppy's die na die datum worden geboren binnen zeven weken gechipt worden en de chip moet bovendien binnen acht weken geregistreerd worden bij een aangewezen databank.  Koopt u een (jonge) hond, controleer dan of deze gechipt is en geef aan de databank door dat u de nieuwe eigenaar bent.

Honden die vanuit het buitenland Nederland worden ingevoerd, moeten ongeacht de leeftijd binnen twee weken worden geregistreerd. Honden moeten reeds voorzien zijn van een chip als ze Nederland binnenkomen. Wordt u een hond aangeboden uit het buitenland die niet gechipt is, dan heeft u te maken met illegale praktijken, ga dus niet op zo'n aanbod in!

Eigenaren van honden die onder de nieuwe Identificatie en Registratieregeling vallen, zijn verplicht de registratie van de chip actueel te houden. Wijzigingen (verhuizing, overlijden, verkoop van de hond etc.) moeten binnen 14 dagen worden doorgegeven aan de databank. Doet u dit niet, dan riskeert u een boete.
Welke databanken vallen onder de 'aangewezen' databanken, vindt u op www.chipjedier.nl en www.rvo.nl.

Chip checken

Als u dier eenmaal is gechipt en geregistreerd is het van belang om ook regelmatig de chip en de registratie te checken. Heel veel eigenaren laten hun dier wel chippen, maar kijken vervolgens nooit meer naar de registratie om. Zonder de juiste gegevens in de databank is de chip echter waardeloos!

Vraag de dierenarts bij de jaarlijkse controle de chip af te lezen, zodat u zeker weet dat de chip nog goed werkt. Hoewel de kans erg klein is, betreft het immers een stukje micro-elektronica en kan dus onwerkzaam worden, ondanks dat de transponder zelf onbreekbaar is.
Vervolgens voert u het chipnummer in op de website www.chipnummer.nl. Op deze website komen de verschillende databanken samen en kunt u zien bij welke databank de chip geregistreerd staat. Open het scherm en controleer de contactgegevens. Zo kunt er zeker van zijn dat u gecontacteerd kunt worden als uw dier ergens wordt gevonden en de chip afgelezen wordt. Let wel: niet alle gegevens zijn openbaar inzichtelijk. Adresgegevens zijn niet te zien.  Controleer of u na verhuizing de adreswijziging ook hebt doorgegeven bij de databank zelf (bij de meeste databanken heeft u hiervoor een eigen online account gekregen).

Rashonden

Honden met stamboom zijn meestal alleen geregistreerd bij de Raad van Beheer. Deze geeft geen inzicht in de contactgegevens van de eigenaar. Zorg dus dat uw uw rashond met stamboom naast de registratie bij Raad van Beheer òòk bij een databank wordt geregistreerd!

Terug naar Medische informatie