Let op: per 1 december kunt u voor vragen over de zorg van uw huisdier terecht bij Pets Health Den Haag op 070 - 369 42 40.

Met de kat naar de dierenarts

Een aangenaam bezoek

Als de kat naar de dierenarts moet...

De meeste katteneigenaren zien er altijd flink tegenop...want hoe krijg je nou toch je kat het beste in in het vervoersmandje? Niet alle katten zijn daarin even makkelijk, ook niet alle mandjes trouwens... Daarom hebben we voor u enkele tips op een rijtje gezet:

Kies de juiste vervoersmand

Het ouderwetse rieten mandje ziet er heel leuk uit, maar is een drama om de kat IN, maar ook om op de kliniek de kat er weer UIT te krijgen. Dankzij het riet heeft de kat alle mogelijkheid om zich schrap te zetten. Het handigst is een mandje met een voor- EN een bovendeurtje. En van het juiste formaat. Een kat moet zich makkelijk kunnen bewegen en omdraaien in de mand.


Dit dus liever niet...


Dit is een handige reismand

Zorg voor de juiste geur

Maak de mand nĂ¡ een bezoek aan de dierenarts goed schoon met soda of biotex, zeker als de kat erg bang is geweest, ook al lijkt het mandje niet vies te zijn geworden. Katten geven bij stress bepaalde feromonen af. Als u een volgende keer het mandje weer van zolder haalt, ruikt de kat nog precies hoe bang en gestresst hij de vorige keer was en het mandje ruikt naar de dierenartspraktijk. Doe er ook een schoongewassen kleedje of handdoekje in. Of, nog beter, gebruik een kleedje waar de kat in de dagen ervoor heerlijk ontspannen op heeft geslapen, daar zit namelijk een 'positief feromonengeurtje' op. Deze 'blije feromonen' zijn ook nagemaakt en te koop onder de naam Feliway. De Feliway spray is heel geschikt om een kattenmandje aantrekkelijker te maken. Laat Feliway spray een half uurtje intrekken voordat u de kat in het mandje probeert te doen.
Feliway hebben we op voorraad en mag altijd aan de balie worden opgehaald.

Wennen aan de reismand

Het beste is als de kat went aan de reismand en er zelfs een positieve associatie mee krijgt. Dit vergt echter wel even tijd en oefening. Het beste begint u er direct op jonge leeftijd mee. Berg de reismand niet op in de schuur of zolder, maar maak er een onderdeel van in uw interieur. Zet de reismand met het deurtje open op een vertrouwde plek, waar de kat normaal ook graag ligt. Leg er een lekker kleedje in, gebruik evt Feliway, voeg wat leuke speeltjes en lekkere snoepjes toe. Ziet de kat de mand nog steeds als een eng ding, leg er evt een doek overheen, zodat de mand niet als dusdanig herkenbaar is. Verleid de kat om in het mandje te komen met bijvoorbeeld een laserlampje, een snoepje etc. Als de mand na een tijdje een vertrouwd en veilig plekje is geworden, kunt u af en toe het deurtje sluiten. In het begin steeds heel kort, beloon de kat als deze rustig blijft. Gaat het verblijven in de mand met deurtje dicht goed, dan kunt u voorzichtig de mand met kat erin optillen en er een rondje mee door de kamer lopen. Steeds belonen als de kat zich rustig gedraagt. Gaat het rondlopen goed, dan kunt u gaan oefenen met de auto of fiets. Eerst een kort stukje, daarna steeds iets langer.
Het is heel belangrijk om voor elke stap genoeg tijd uit te trekken en niet te snel te gaan. Is de kat bang of gestresst, ga dan een stapje terug in het proces.

Bij de dierenarts

Wordt de kat angstig van andere katten/honden/mensen etc? Zorg er dan zoveel mogelijk voor dat de kat geen andere mensen of dieren kan zien. Houd de mand hoog, zet deze niet op de grond. Gebruik eventueel een handdoek over de mand om het zicht te belemmeren. Eenmaal in de spreekkamer is het meestal voor de kat het prettigst als ze de tijd krijgen uit zichzelf uit de mand kunnen komen, mits de tijd dat toelaat. Maakt de kat echter helemaal geen aanstalten, dan is in dit geval een mand met (ook) een opening aan de bovenkant het prettigst om de kat zonder worstelingen eruit te halen.
Is uw kat echt heel gestresst of bang in de wachtkamer, mag u altijd even vragen aan de assistente of u in een andere ruimte mag wachten. We hebben meestal nog wel een extra ruimte beschikbaar waar u even in alle rust kunt plaatsnemen.

Blijf zelf rustig

Katten voelen feilloos de stress van hun baasje. Blijf ten alle tijden rustig en ontspannen en handel resoluut. Lukt dat niet goed, dan is het misschien beter om te vragen of een ander gezinslid met de kat naar de dierenarts gaat.

Na het bezoek

Eenmaal thuis, kunnen thuisgebleven katten agressief of angstig reageren. Zij reageren vooral op de geur die de kat heeft meegebracht vanaf de dierenartspraktijk. U kunt dit voorkomen door de kat die naar de dierenarts is geweest in te wrijven met een kleedje of t-shirt wat u bijvoorbeeld zelf in de dagen ervoor heeft gedragen, of waar de andere katten ontspannen op hebben liggen slapen.

Was het transportmandje weer goed uit met soda of biotex en plaats het terug in de kamer. Laat het minimaal een paar dagen na het dierenartsbezoek nog staan.

En als het echt niet lukt...

Hebben alle bovenstaande tips niet geholpen en de kat moet toch echt in die mand. Pak dan een grote handdoek, wikkel deze om de kat en laat de kat met handdoek en al in de mand zakken. Heeft u een mandje wat alleen aan de bovenkant open kan, zet deze dan met open deurtje naar boven en de achterkant naar onder. Laat de kat er altijd met zijn kont eerst inzakken, niet met het hoofd naar voren, dan zal hij zich extra verzetten.

Terug naar Medische informatie