Let op: per 1 december kunt u voor vragen over de zorg van uw huisdier terecht bij Pets Health Den Haag op 070 - 369 42 40.

Uitwendige parasieten

Vlooien misverstanden

7 Misverstanden over vlooien

Niemand houdt van kriebelbeestjes, wij en onze huisdieren zien de vlo liever gaan dan komen. Wij willen voor u graag het één en ander verduidelijken omtrent de misverstanden die bestaan over vlooien.

1. Honden hebben alleen hondenvlooien en katten alleen kattenvlooien

Het is misschien niet heel erg logisch dat de kattenvlo een kattenvlo genoemd wordt, hij zit namelijk vaak ook op de hond. Er zijn ook vlooien die op vogels zouden moeten zitten volgens hun naam, maar vervolgens op een egel gevonden worden. Hoewel elke vlosoort meestal zijn voorkeur heeft (de diersoort waarnaar ze vernoemd zijn), gedijen ze ook prima op een andere diersoort. Het is dus belangrijk dat u alle huisdieren in uw huishouden tegelijk behandelt met hun eigen antivlooienmiddel.

2. Vlooien zitten nooit op mensen

Dit is voor de helft waar; vlooien hebben voorkeur voor een hoge lichaamstemperatuur van de gastheer. Daarom zitten ze graag in de vacht van uw hond of kat, deze hebben immers een hogere lichaamstemperatuur dan mensen. Ook houden vlooien niet van teveel licht, ze zijn fotofoob, in een vacht hebben ze daar minder last van. Maar voornamelijk net uitgekomen vlooien lusten graag mensenbloed. Mocht er niet vlot een nieuwe gastheer met een vacht voorbij komen, kunnen ze het best een tijdje bij een mens volhouden.
Anders dan bij de hond brengt een vlo geen lintwormeitjes over bij de mens. Besmetting met lintworm vindt plaats, doordat de vlo door de hond of kat wordt opgegeten. De beet van een vlo veroorzaakt bij de mens jeukende bultjes. Je kan hiervoor dezelfde zalf gebruiken als bij een muggenbeet. Vlooien kunnen wel bacteriën aan de mens overdragen die griepachtige symptomen of huiduitslag en koorts kunnen veroorzaken.

3. In de winter krijgen honden en katten geen vlooien

Integendeel! Meer dat 95 % van de vlooienpopulatie die zich in huis bevindt, bestaat uit eitjes, larven en poppen. Deze ontwikkelen zich juist in goed verwarmde ruimtes. In de winter gaat de kachel aan en komen ze uit. Zo heeft uw huisdier het hele jaar kans om een vlooienbesmetting op te lopen.

4. De hond en kat krijgen alleen vlooien door contact met soortgenoten

Uw hond of kat kan buiten besprongen worden door vlooien. Dit zijn poppen (het voorstadium van de volwassen vlo) die sluimeren in bijvoorbeeld een vogelnest, een verlaten egelnest of op de slaapplek van een buurkat. Ze kunnen daar tot wel twaalf maanden in popvorm overleven. De pop merkt door beweging, lichaamswarmte en ademhaling dat een potentiële gastheer in de buurt is. De pop komt uit en bespringt uw huisdier.

5. Mijn hond of kat krabt zich niet, dus heeft geen vlooien

Uw hond of kat kan vlooien hebben zonder jeuk. De jeuk wordt veroorzaakt door de beet van de vlo. Het speeksel geeft irritatie op de huid, uw huisdier kan allergisch zijn voor vlooienspeeksel. Als er niet maar één of twee vlooien aanwezig zijn maar een heleboel, kan het rondlopen van de vlooien op de huid ook jeuk veroorzaken.

Illustratie: Judith Renaud

6. Als je ze niet ziet, dan zijn ze er ook niet

Dit is natuurlijk mogelijk, maar het hoeft niet zo te zijn. Slechts 5 % van de vlooienpopulatie leeft op uw huisdier. De rest zit in de omgeving. Als u met een vlooienkammetje controleert, kijk dan goed of er op de huid zwarte puntjes zitten. Als u deze soort van kruimeltjes vochtig maakt en ze kleuren rood-bruinig dan betreft het vlooienpoepjes. De vlo zelf is dan niet ver weg. De meeste vlooien bevinden zich bij de staartbasis. Controleer de huid daar goed, ook de oksels en liezen zijn lekker warme plekjes.

7. Wassen met shampoo is voldoende

Helaas is dit niet waar. Een volwassen vlo produceert wel 50 eitjes per dag. Aangezien er maar 5 % van de populatie aanwezig is op uw huisdier, behandelt u met een shampoo alleen dat deel van de besmetting. Als uw hond na de wasbeurt weer in zijn mand kruipt, dienen er zich meteen nieuwe vlooien aan. De shampoo verliest zijn werking vrijwel direct op het moment dat u hem uitspoelt.
Vergeet daarom niet uw hele huis goed mee te behandelen als u last heeft van een vlooienplaag!

LET OP!: Niet alle shampoo's en vlooienbestrijdingsmiddelen zijn geschikt voor katten! Er zijn middelen die bij de hond goed werken maar voor uw kat dodelijk zijn!!

Onze assistentes kunnen u hierover informeren, zij kunnen u adviseren bij de aanschaf van de juiste middelen voor uw huisdieren en hun leefomgeving.

 

Waarom tekenbestrijding zo belangrijk is voor mens en dier

Vlooien; wist u dat...?

Vlooien bij de hond en kat

Doorbreek de levenscyclus van de vlo

Voorkomen is beter dan genezen. Als u eenmaal een vlooienplaag heeft gehad, wilt u dat niet nog een keer meemaken. Wilt u een vlooienplaag voorkomen, dan moet u de levenscyclus van de vlo voor eens en voor altijd doorbreken.

Uw dier en huis vlooienvrij

Behandel uw huisdier tegen vlooien. Begin op tijd en herhaal de behandeling weer op tijd. Uw woning grondig stofzuigen helpt bij het verwijderen van onvolwassen vlooienstadia uit uw huis. Vergeet de auto niet als u uw huisdier ook wel eens met de auto vervoert.
Was dekens, manden, speeltjes, beddengoed en dergelijke grondig uit.
Bij een stevige vlooienbesmetting kan het noodzakelijk zijn de onvolwassen stadia van de vlo in uw huis aan te pakken met aanvullende sprays.
Let op! Sommige vlooienmiddelen voor honden mogen absoluut niet gebruikt worden op katten. En andersom. Wij geven u graag advies.

 

Wist u dat...

  • Een vlo tot wel 50 eitjes per dag kan leggen en dit wel 100 dagen kan volhouden?
  • Eén volwassen vlo op die manier meer dan 1.000 nakomelingen kan voortbrengen?
  • Eitjes na het leggen uit de vacht rollen en op die plaatsen terechtkomen waar uw hond of kat veel ligt (mand, tapijt, bank, auto)?
  • Uit een eitje, na gemiddeld drie tot acht weken weer een volwassen vlo ontstaat?
  • Vlooien andere parasieten en ziekten kunnen overbrengen, zoals bijvoorbeeld lintworm en de kattenkrabziekte?
  • Uw hond of kat allergisch kan zijn voor vlooienbeten?
  • Het gemiddeld twee tot drie maanden duurt om een vlooienplaag in huis effectief opte ruimen?

Des te meer reden om uw huisdier goed te behandelen. Vraag onze assistente om meer informatie en de juiste middelen voor uw huisdier(-en).

Teken; wist u dat...?

Teken wachten op u en uw huisdier

Teken zijn spinachtige beestjes en komen vanuit het gras, bladeren en
lage begroeiing op mensen en dieren terecht. Daar hechten ze zich vast en starten met bloedzuigen. Zo’n tekenbeet kan ziekteverwekkers overbrengen op mens en dier. De meest bekende aandoeningen zijn Borreliose (ziekte van Lyme) en Babesiose.

Teken komen overal voor

Veel mensen denken dat teken alleen in bosrijke gebieden voorkomen. Dat is niet juist. Teken komen overal voor. In struikgewassen, duinen, zelfs in tuinen en parken in de stad kunt u teken aantreffen. Huisdiereigenaren doen er dan ook verstandig aan om zichzelf en hun huisdier na een bezoek aan de natuur grondig te controleren.

Ontdekt u een teek op uw lichaam of bij uw huisdier?

Verwijder de teek zo snel mogelijk met behulp van een pincet of speciale tekenverwijderaars (zoals een tekenkaart of tekentang). Hoe sneller u de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting is.



Voorkomen is beter dan genezen
Om de kans te verkleinen dat teken ziekten overbrengen op uw huisdier, is het belangrijk om middelen tegen teken te gebruiken en dagelijks uw hond of kat te controleren op de aanwezigheid van teken. Om uw huisdier te beschermen, zijn er pipetten (spot-on) beschikbaar, een kauwtablet of een halsband. U kunt kiezen voor een maandelijkse behandeling of voor een langdurige bescherming. Wij adviseren u graag wat voor u de beste oplossing is!
Eén van de mogelijke middelen om uw hond te beschermen tegen teken is middels een Scalibor halsband, lees meer over teken en de werking van deze halsband in de folder: Scalibor Teken ABC.

Wist u dat...

  • Een teek ziekteverwekkers kan overbrengen, zoals de bacterie die de ziekte van Lyme* veroorzaakt of de parasiet die Babesiose veroorzaakt?
  • De kans op overbrengen van ziekten wordt verminderd als teken snel worden gedood of verwijderd?
  • Een vrouwelijke teek maar liefst 3.000 tot 6.000 eieren legt?

* Lees meer over Lyme in de folder van het RIVM.

Bescherm uw hond tegen lyme

Consumentenfolder Merial (klik op onderstaande afbeelding om de folder te openen).

Folder over vlooien

Folder over vlooien (klik op de afbeelding om de folder te openen)

Folder over teken

Folder over teken (klik op de afbeelding om de folder te openen)