Let op: per 1 december kunt u voor vragen over de zorg van uw huisdier terecht bij Pets Health Den Haag op 070 - 369 42 40.

Senioren op consult

Grijze snuitjes

Senior; grijze snuitjes...

Onze huisdieren bereiken steeds hogere leeftijden. De zorg die we hen kunnen bieden wordt steeds beter en uitgebreider. Net als bij mensen hebben de senioren onder onze honden en katten speciale zorg nodig om de kwaliteit van leven zo lang mogelijk te behouden.
Als baasje bent u er natuurlijk van op de hoogte dat goede verzorging en voldoende beweging heel belangrijk zijn voor de gezondheid van uw hond of kat. Naarmate uw huisdier ouder wordt zult u zien dat de verzorging intensiever is en de mate van beweging vaak beduidend minder wordt of veel meer moeite kost. Het is een kunst op zich om uw dier zo lang mogelijk gezond, vitaal en actief te houden.

Gewoon oud of ziek?

Juist bij de oudere dieren is het heel belangrijk om veranderingen in gedrag en gezondheid zo vroeg mogelijk op te sporen. Veel veranderingen die oudere dieren ondergaan worden bestempeld als 'het hoort bij het ouder worden' en lichamelijke klachten lopen erg uiteen. De meest opvallende kenmerken zijn verandering van lichaamsgewicht, sneller moe en meer slapen, stram lopen, moeilijk opstaan, langzaam/slecht eten evt. gepaard met slechte mondgeur, slechtere conditie van de vacht, meer blaffen/miauwen of het ontwikkelen van bultjes op het lichaam. Deze klachten ontstaan inderdaad vaak bij 'het ouder worden', maar zijn wel degelijk dingen die behandeld kunnen en vaak ook móeten worden, als u uw huisdier graag een comfortabele oude dag wilt geven.
Hierboven genoemde symptomen passen bijvoorbeeld bij gewrichtsproblemen, gebitsproblemen, hartfalen, artrose, nierfalen, schildklierproblemen of dementie. De bultjes kunnen kwaadaardige tumoren zijn. Elk van deze genoemde aandoeningen is niet prettig voor het dier en mogelijk zelfs levensbedreigend. Vroegtijdige opsporing en behandeling en/of maatregelen om verdere achteruitgang van de gezondheid te remmen, zijn dus heel belangrijk.

Verouderingsprocessen gaan op een gegeven moment organen aantasten, waardoor deze minder goed kunnen gaan werken. Door het falen van deze organen neemt de kans op het ontstaan van ziektes (zoals suikerziekte en nierfalen) sterk toe. Het is erg moeilijk om het onderscheid tussen 'ouderdom' en een beginnende ziekte te maken. Zeker voor u als eigenaar. Slaapt uw huisdier veel door ouderdom of door een beginnende ziekte? De meeste ziektesymptomen sluipen er langzaam in en dan is het erg moeilijk om subtiele verschillen op te merken als u de kat of hond dagelijks ziet.  Daarnaast zijn veel dieren, en zeker katten, heel erg goed in het verhullen van bijvoorbeeld pijnklachten. Het is verstandig om uw ouder wordende huisdier regelmatig te laten checken door de dierenarts. Het moment van de jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinatie is daar heel geschikt voor. Maar bij de échte senioren is een halfjaarlijkse check-up aan te raden.

Het kan vele jaren verschil in levensverwachting maken als een aandoening tijdig geconstateerd en behandeld wordt. Veel van de lichamelijke veranderingen die het ouder worden met zich meebrengen kunnen niet worden genezen, maar wel worden beïnvloed. De dierenarts kan ondersteunende middelen voorschrijven.

Senior consult

Wij hebben daarom voor u en uw huisdier een speciaal pakket samengesteld; het senior consult. Dit houdt in dat we uw huisdier uitgebreid controleren op de meest voorkomende ouderdomskwalen bij de senior hond of kat. Wij bespreken met u of er al gezondheidsklachten zijn om daar tijdens het onderzoek nog extra op te kunnen richten. Alle bevindingen van het onderzoek zullen worden besproken en leiden tot een advies betreffende de voeding, medicatie/supplementen en eventuele (andere) aanvullende onderzoeken. Voor een senior consult wordt daarom extra tijd ingepland.

Het seniorconsult voor de hond omvat o.a. het volgende: consult van minimaal 20 minuten met volledig lichamelijk onderzoek, standaard bloedonderzoek waarbij de meest belangrijke orgaanfuncties (inclusief SDMA, een biomarker die vroegtijdig nierproblemen aangeeft) worden gecontroleerd, en urine-onderzoek. Eventuele aanvullende onderzoeken n.a.v. de resultaten van voornoemde onderzoeken zitten niet bij de prijs inbegrepen, maar zullen uiteraard pas uitgevoerd worden na overleg met de eigenaar.

Het seniorconsult standaard voor de kat omvat o.a.: consult van minimaal 20 minuten met volledig lichamelijk onderzoek, standaard intern bloedonderzoek waarbij de meest belangrijke orgaanfuncties (inclusief SDMA, een biomarker die vroegtijdig nierproblemen aangeeft) worden gecontroleerd, en urine-onderzoek. Daarnaast voeren we bij katten ook een bloeddrukmeting uit, omdat een te hoge bloeddruk een veelvoorkomend probleem is bij katten, wat vaak onopgemerkt blijft. 

Eventuele aanvullende onderzoeken n.a.v. de resultaten van voornoemde onderzoeken zitten niet bij de prijs inbegrepen, maar zullen uiteraard pas uitgevoerd worden na overleg met de eigenaar.

Heeft u interesse in het seniorenconsult? Dan kunt u telefonisch of aan de balie hiervoor een afspraak maken.
Het is het handigst als u van tevoren al wat urine opvangt. De assistentes kunnen u tips geven voor het opvangen van de urine en eventueel hiervoor materialen meegeven. Let wel: de urine mag voor het onderzoek niet ouder zijn dan twee uur!  U mag, indien nodig, de urine eerder inleveren dan wanneer de afspraak van het seniorenconsult gepland staat, zodat we de resultaten alvast hebben als u op de afspraak komt.

Geef bij het maken van de afspraak duidelijk aan dat u een seniorconsult wenst, zodat we hier rekening mee kunnen houden met het inplannen van de benodigde tijd. Actietarieven voor het totaalpakket van een seniorconsult zijn alleen van toepassing wanneer vooraf bij het maken van de afspraak ook een seniorconsult is aangevraagd.

Vanaf wanneer spreken we over senior?

Hond 0-10 kg vanaf 8/9 jaar
Hond vanaf 7/8 jaar
Hond 10-25 kg vanaf 6/7 jaar
Hond >40 kg vanaf 5/6 jaar
Kat     vanaf  9 jaar


Bovenstaande leeftijden zijn slechts richtlijnen. Per individu of per ras kan dit afwijken. Is uw huisdier jonger, maar wilt u graag wel een uitgebreide seniorencheck omdat u het idee heeft dat er al ouderdomsklachten spelen, dan mag dat uiteraard.

Terug naar Medische informatie