Let op: per 1 december kunt u voor vragen over de zorg van uw huisdier terecht bij Pets Health Den Haag op 070 - 369 42 40.

Vaccinaties

De jaarlijkse vaccinatie: meer dan alleen een prik

Wanneer we in de dierenartspraktijk spreken over de 'jaarlijkse enting', dan bedoelen we meer dan alleen het toedienen van een vaccin tegen de meest voorkomende infectieziektes.

Voordat we het vaccin kunnen toedienen voeren we de jaarlijkse gezondheidscontrole uit. Ook al lijkt uw huisdier zo gezond, ondertussen kunnen er toch al gezondheidsproblemen spelen die bij de eigenaar onopgemerkt zijn gebleven. Uw dier kan u immers niet zelf vertellen of dat er iets scheelt. Dieren (zeker katten en knaagdieren) zijn er op ingesteld om zo min mogelijk te laten zien dat ze iets mankeren of pijn hebben. In de natuur zouden ze dan immers ten prooi vallen aan roofdieren. Dus zolang er geen duidelijk zichtbare symptomen zijn, blijft een (beginnende) kwaal wellicht onnodig lang onder de radar. Met de jaarlijkse gezondheidscontrole proberen we (beginnende) gezondheidsproblemen zo vroeg mogelijk op te sporen.

De dierenarts zal onder andere naar het hart en longen luisteren. Oren, ogen, vacht en mondholte bekijken. En via palpatie (voelen) controleert de dierenarts de organen in de buikholte, lymfeknopen en de schildklier (vooral bij de kat). Komen daarbij afwijkingen naar voren dan kunnen deze direct worden behandeld of verder worden onderzocht. 

Daarnaast wordt er o.a. aandacht besteed aan de voedingstoestand en preventieve zorg. Preventieve zorg is een niet te onderschatten onderdeel van een goede verzorging van uw huisdier! Hieronder valt bijvoorbeeld de juiste gebitsverzorging, het op peil houden van een gezond lichaamsgewicht en het bestrijden van parasieten. Obesitas bijvoorbeeld is ook bij huisdieren een veel voorkomend probleem.

  

Pas als uw dier gezond is verklaard (of de gevonden gezondheidsproblemen zijn niet al te ernstig) zullen wij de vaccinatie toedienen. Bij sommige aandoeningen of medicatie kan er namelijk niet gelijktijdig gevaccineerd worden, omdat het afweersysteem dan onvoldoende reageert op het vaccin.

Bij de keuze van het vaccin volgen wij niet alleen het vaccinatieadvies op volgens de laatste richtlijnen van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, maar stemmen we de enting ook af op de levensstijl en leefomgeving van uw dier. Op deze manier krijgt uw huisdier alleen de vaccinaties die hij echt nodig heeft. Vaccinatie is maatwerk.

De entstoffen in een vaccin zorgen voor opbouw van antistoffen in het lichaam en die beschermen uw huisdier tegen de infectieziektes die in Nederland voorkomen. Het gaat o infectieziektes die uw dier ernstig ziek kunnen maken en zelfs levensbedreigend kunnen zijn. Het ingebrachte vaccin stimuleert de natuurlijke afweer van het dier zodat er een bescherming wordt opgebouwd. Geen enkele vaccinatie geeft echter 100% bescherming. Mocht uw dier alsnog besmet worden met de infectieziekte waartegen hij gevaccineerd is, dan zal het ziekteverloop echter veel minder ernstig zijn.

  

Sommige vaccinaties moeten meerdere malen achtereen gegeven worden (deze herhaling noemen we een 'booster') met een vastgestelde interval om de optimale bescherming op te bouwen. Na verloop van tijd neemt de bescherming geleidelijk af. De tijd dat een vaccin werkzaam is verschilt per ziekteverwekker en zelfs per individu.

Er wordt ons wel eens gevraagd of we alleen 'de prik' kunnen geven, omdat het dier volgens de eigenaar niets mankeert of onlangs nog is geweest. Helaas, dit is niet mogelijk en zelfs niet toegestaan! We mogen alleen vaccinaties toedienen aan gezonde dieren. En ook dieren die onlangs nog zijn geweest, kunnen in de tussentijd weer wat mankeren. Als een dier ziek is en gevaccineerd wordt, kan dat betekenen dat het immuunsysteem niet goed reageert op het vaccin en/of het dier juist ziek(er) wordt.

Daarnaast zijn veel eigenaren in de veronderstelling dat dieren die nooit buiten komen en/of oudere dieren niet meer gevaccineerd hoeven te worden. Niets is minder waar. Dieren die nooit buiten komen kunnen net zo goed ziek worden. Ziektekiemen (maar ook parasieten) kunnen via lucht, schoenen, kleding, handen etc. mee naar binnen gebracht worden.

Ook wordt wel eens gedacht dat het vaccineren van oudere dieren niet meer nodig of zinvol is. Maar bij oudere dieren neemt juist de weerstand af, waardoor ze vatbaarder zijn voor ziekteverwekkers en het lichaam minder adequaat kan reageren wanneer het ziek wordt. Hele jonge en oudere dieren zijn net als jonge kinderen en oudere mensen juist veel gevoeliger voor infecties dan dieren (en mensen) in de bloei van hun leven.
In plaats van vaccineren zou u ook eerst een titertest kunnen doen, om te zien of uw huisdier wellicht door de eerdere vaccinaties in zijn of haar leven al genoeg antistoffen heeft opgebouwd.

Terug naar Medische informatie