Februari: Maand van het gebit

Gebitsproblemen bij honden en katten komen vaker voor dan je denkt. Daarom vragen we elk jaar in februari aandacht voor dit probleem tijdens de Maand van de Gebitsverzorging.

Gebitsproblemen zijn voor huisdiereigenaren niet zo makkelijk te herkennen. Daarom kunt u ook dit jaar in de maand februari een afspraak maken voor een gratis gebitscontrole bij de dierenarts op één van onze praktijken. Tijdige opsporing en behandeling van gebitsproblemen voorkomt ernstige klachten.

Let wel, deze gratis afspraak is alléén ter controle van het gebit. Wanneer er andere gezondheidsproblemen zijn en er verder (lichamelijk) onderzoek gedaan moet worden, zijn hier wel kosten aan verbonden en kan u gevraagd worden hiervoor een nieuwe afspraak te maken, als de tijd het niet toelaat om dit direct op de gebitscontrole te laten volgen. 

 

Oorzaak en gevolgen van gebitsproblemen

In de meeste gevallen is tandplak de oorzaak van gebitsproblemen, een laagje over de tanden wat ontstaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Tandplak is voelbaar als een ruw laagje over de tanden. Als deze plak niet wordt verwijderd, begint binnen 24 uur de omzetting van tandplak tot tandsteen, doordat mineralen uit het speeksel zich vastzetten in de tandplak. Tandsteen is zichtbaar als een harde geelbruine laag. Tandplak laat zich relatief makkelijk verwijderen door middel van poetsen, tandsteen is echter alleen te verwijderen door professionele reiniging, wat bij dieren onder narcose moet gebeuren.

Tandplak kan zorgen voor ontstoken tandvlees, wat zich weer kan uitbreiden en op de lange termijn kan leiden tot ernstige klachten, zoals verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen aan vitale organen. Het is daarom belangrijk het gebit van je huisdier schoon te houden en regelmatig te laten controleren. Een goede mondgezondheid is van groot belang voor een gezond en lang leven.

 

Gebitsproblemen voorkomen

(Dagelijks) poetsen is de beste manier om gebitsproblemen te voorkomen. De assistente kan u instructies geven hoe` dit in zijn werk gaat en een folder meegeven met poetsinstructies. Voor honden en katten zijn daarnaast ook nog andere gebitsverzorgende producten te verkrijgen bij de balie. Gebitsverzorgende snacks, tandpasta, vloeistof voor door het drinkwater, grote brokken voor de tanden of een supplement voor over de voeding, de assistente vertelt u er graag meer over.

In februari zijn er bovendien van verschillende producten gratis samples verkrijgbaar.

Op alle gebitsverzorgende producten krijgt u deze maand 10% korting!*
Maak voordelig kennis met Hill's T/D voeding voor het gebit met 50% kennismakingskorting
.

 

Professionele gebitsbehandeling

Als gebitsproblemen eenmaal zijn ontstaan, zijn preventieve maatregelen helaas niet genoeg. De dierenarts zal dan een gebitsbehandeling aanraden. Onder narcose reinigt de dierenarts met professionele apparatuur het gebit. Tanden en kiezen die los zitten of aangetast zijn, zullen worden getrokken. Tot slot worden alle tanden mooi gepolijst. Eventuele ontstekingen worden nabehandeld met medicatie. Als alles weer mooi schoon is, is het aan u om nieuwe problemen zoveel mogelijk te voorkomen. En een regelmatige controle, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse vaccinatie en tijdens de maand van het gebit, zorgt ervoor dat er op tijd gehandeld kan worden wanneer er zich weer problemen aandienen. We adviseren om het gebit van uw hond elk half jaar te laten controleren.

Maakt u in februari een afspraak voor een gebitsbehandeling onder narcose, dan krijgt u 10% korting op de behandeling!*
* Niet geldig icm met andere kortingen, zoals bijvoorbeeld van het Huisdieren Zorgplan

Wilt u een afspraak maken voor de gratis gebitscontrole? Neem dan tijdig contact op met de praktijk om de afspraak te plannen. Omdat we nog geen nieuwe dierenarts erbij hebben gevonden, sinds het vertrek van Saskia Engmann, is het erg druk en zitten we snel vol. Excuses voor het ongemak. Ook onze openingstijden kunnen soms afwijken van wat u gewend bent.

Kijk op onze (vernieuwde) website voor de actuele nieuwsberichten en openingstijden om op de hoogte te blijven.

Met vriendelijke groet,

Dierenkliniek Leeuwendael