Nieuwsbrief

We gaan alweer snel richting het einde van 2019 toe. De herfst is in volle gang, de winter is onderweg. Sommigen mensen willen nog even niet aan de komende drukke decembermaand met de feestdagen denken. Toch willen we u alvast wat informatie geven. Sommige maatregelen voor de feestdagen vereisen namelijk voorbereiding die ruim van tevoren moet worden gestart. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken waar we even uw aandacht voor willen vragen.

Voorkom en behandel vlooien en teken: ook nu!

We horen regelmatig van eigenaren dat ze in de winter hun huisdieren niet tegen vlooien en teken behandelen. Soms gaat dat goed...maar vaker ook niet.

Ook nu zien we met grote regelmaat dieren op spreekuur met vlooien en teken. Zolang het nog niet goed vriest, zijn teken nog actief. En de vlooien...die zien we juist nu extra veel!

Nu iedereen de kachel weer regelmatig aanzet, komen vlooieneitjes die zich in huis bevonden, massaal uit! Wist u dat van een gemiddelde 'vlooienpopulatie' slechts tot 10% zich op uw dier bevindt? De rest bevindt zich in uw huis, meestal in de vorm van eitjes/larven of poppen. Eitjes kunnen zeer lang in slapende toestand in uw huis overleven, tot het juiste moment aanbreekt om uit te komen. En de kachel die lekker warm snort en een onbeschermd dier dat rondwandelt als lopend buffet, creëren de ideale omstandigheden!

Het Huisdieren Zorgplan

Eind 2017 zijn wij gestart met het Huisdieren Zorgplan. En we hebben sindsdien een paar honderd tevreden gebruikers van het plan.

Het Huisdieren Zorgplan is een voordeelabonnement waarbij u in maandelijkse termijnen, per automatische incasso, betaalt voor alle preventieve zorg die uw hond of kat nodig heeft in het jaar. In het Plan zijn inbegrepen: de jaarlijkse vaccinatie, een jaar lang antivlo en/of teekpreventie en de ontwormingen. Maar er is meer! U krijgt ook nog een extra halfjaarlijkse controle bij de dierenarts voor uw huisdier. En u mag een keer gratis bij de assistente een afspraak maken voor bijvoorbeeld de nagels of een gebitscontrole.
Bovendien krijgt u ook nog eens 10% korting op alle andere producten en diensten van onze kliniek (met uitzondering van voeding). Denkt u eens in wat een voordeel u dat oplevert als uw hond bijvoorbeeld een gebitsbehandeling nodig heeft, of de kat die langdurig medicijnen gebruikt!
Wilt u meer weten over het Huisdieren Zorgplan en wat het voor uw dier zou gaan kosten? Stuur dan even een mailtje en dan sturen wij u het voorbeeldplan op dat bij uw huisdier past.

  

Op vakantie

Gaat u deze winter misschien nog lekker op wintersport? Of met de feestdagen ertussenuit? Regel dan op tijd de opvang voor uw huisdieren, want pensions zitten snel vol! Of gaat uw dier mee op vakantie? Zowel voor pensions als voor het reizen over de grens gelden (meestal) verplichte aanvullende vaccinaties. Soms moeten er ook nog extra gezondheidscontroles plaatsvinden of papierwerk als u gaat vliegen. Kijk op LICG voor de vereisten van het land waar u heen gaat. Of vraag bij het pension na welke eisen zij stellen. Voor vaccinaties gelden wachttermijnen, dus wees er op tijd bij!

Gevaarlijke lekkernijen

We hebben het 'braakmiddel' alweer paraat staan...elk jaar zijn er wel (vooral) honden die zich tegoed doen aan de Sinterklaas lekkernijen. Lekker vinden ze het zeker, maar het is niet goed voor ze en mogelijk zelfs zeer gevaarlijk. Heeft uw hond chocolade gegeten, bel dan ALTIJD de dierenarts voor overleg.

Lees hier meer over de gevaren van chocolade. Let goed op de schaaltjes snoepgoed op tafel, die chocoladeletter in de schoen van de kinderen, of de surprise gevuld met zoetigheid. Honden ruiken de lekkernij door de verpakking heen en zullen weinig moeite hebben het in een onbewaakt ogenblik te pakken te krijgen.

Kerstdecoratie

Denk goed na bij het versieren van het huis voor de feestdagen waar mogelijke gevaren schuilen voor huisdieren. Katten zien misschien de kerstboom wel als een boom gevuld met speelgoed? Neem dus liever plastic versiering ipv glazen ballen. Eenmaal kapot gevallen, geven de kleine dunne scherfjes lelijke verwondingen in kattenpootjes. Engelenhaar of sliertjes lametta worden nog wel eens opgegeten en denk dan niet 'dat poepen ze wel weer uit', die lange slierten veroorzaken makkelijk een ernstige darmobstructie. De kat waarbij we eerder dit jaar een stuk kunststof touw uit haar darmen verwijderden, kan u alles vertellen over hoe ernstig de buikpijn was!

Elektriciteitssnoeren van verlichting kunt u beter afschermen, niet alleen cavia's en konijnen, maar ook honden en katten zien het weleens aan als kauwspeelgoed.

Kies uw kamerplanten voor deze winter zorgvuldig uit, want Maretak, Kerstster, Kerstroos en Hulst die in deze dagen zo gezellig staan, zijn bijzonder giftig. Kijk ook gekregen kerststukjes na op losse onderdelen en plantdelen die gevaarlijk kunnen zijn. Zelfs het water wat in de schaal van de kerstboom of kerststukje staat, kan de stofjes bevatten uit de plant die lichamelijke klachten kunnen veroorzaken, dus laat het niet opdrinken.

Vuurwerkangst

Heeft uw huisdier angst voor vuurwerk, dan is het verstandig ruim op tijd te beginnen met de voorbereidingen. Er zijn verschillende producten te verkrijgen in onze kliniek die uw huisdier door het knallende uiteinde heen kunnen helpen. Met veel producten moet enige tijd van tevoren al gestart worden. En ook nu, begin november, zijn op veel plekken al de vuurwerkknallen te horen. Veel honden gaan alweer bibberend over straat. Kalmerende medicatie kent zo zijn risico’s en zou bij voorkeur vermeden moeten worden, beter probeert u eerst één van de producten uit dit overzicht. Bovendien is sinds vorig jaar de wetgeving omtrent het voorschrijven van kalmerende middelen verscherpt. En niet alleen de wetgeving, maar ook de controle erop! U hopen op uw begrip dat wij niet zomaar kalmerende middelen aan de balie kunnen voorschrijven. Zeker niet als wij uw dier een tijdje niet hebben gezien. Ook de keuze aan middelen is aan banden gelegd. Dus zult u wellicht andere medicatie krijgen dan u van ons gewend bent. Afhankelijk van de historie en het type medicatie, kan het nodig zijn dat er eerst een consult bij de dierenarts ingepland moet worden. Zorg dus dat u dit op tijd doet en niet in de laatste paar dagen van eht jaar nog langs moet komen.

Op onze site vindt u meer tips over omgaan met vuurwerkangst.

En controleer ook weer eens even de chipregistratie van uw huisdier, want als uw hond of kat schrikt van een knal en er vandoor gaat, wilt u wel dat de instanties die uw dier vinden, u goed kunnen bereiken. Sinds de nieuwe AVG wetgeving van vorig jaar, zijn bij veel huisdiereigenaren de gegevens in de databank afgeschermd en worden pas weer zichtbaar als u hier actief zelf toestemming voor hebt gegeven in uw account bij de databank.

Spoeddienst

De decembermaand betekent ook dat wij gesloten zullen zijn op de feestdagen. Maar waar kunt u dan terecht als u huisdier iets mankeert? Wie kunt u bellen als uw hond op 1e kerstdag de schaal met kerstkransjes heeft verorberd? Geen paniek! Wij zijn aangesloten bij de spoeddienst van Dierenartsenkring Haaglanden. De Dierenartsenkring Haaglanden heeft ook een website met meer informatie over de aangesloten klinieken.

Als u belt naar 0900 - 222 24 56 wordt u automatisch doorgeschakeld naar de dierenarts uit de Kring Haaglanden die op dat moment dienst heeft. 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Er is altijd een dierenarts waar u terecht kunt. Bellen voor overleg, om te vragen of een bepaald probleem kan wachten tot na het weekend of de feestdagen, als u wel weer weer bij ons terecht kunt, kan natuurlijk ook. Schroom niet om te bellen!

Wist u trouwens ook dat wij een facebookpagina hebben? Hier vindt u handige tips, acties, nieuwtjes en verhalen met foto’s uit te praktijk. En zo blijft u altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op onze praktijken. En volgt u al ons op instagram?

Rest ons u alvast fijne feestdagen te wensen en een veilige en rustige decembermaand voor uw huisdieren.

Met vriendelijke groet,

De dierenartsen en assistentes van Dierenkliniek Leeuwendael